Konzultace nutričních terapeutů je v případě problému s výživou nemocných na prvním místě

3. červenec 2012

Pondělní poradna Rodinný lékař patřila často zanedbávanému problému při vážném onemocnění, kterou je výživa. (Audiozáznam a textový přepis v příspěvku.)

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Klidné dopoledne přeji z Dvojky Českého rozhlasu. Co vám nabídneme v téhle hodince? Dostaneme se například do Karlových Varů nebo si budeme povídat o tom, jaké je, jaká výživa je nejvhodnější v době nemoci. Pokud nás budete poslouchat i po jedenácté, to bude ve studiu paní Sotira Korecká, která nás pozve do Řecka. Užijeme si středomořské vůně, kuchyně, radosti, takže s tou kuchyní budeme pokračovat i teď s paní doktorkou, která proti mě už sedí. Výživa v nemoci, to je naše dnešní téma. Lékařka Zuzana Kala Grofová pracuje v pardubické krajské nemocnici. Přednáší klinickou výživu na Univerzitě Pardubice a je autorkou řady odborných článků, také dvou knih. Jedna z nich se jmenuje například Dieta pro vyšší věk, takže zůstáváme v kuchyni, paní doktorko. Výživa v nemoci, co to je za téma? Připadá mi to velmi banální jako laikovi.
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
To vám může připadat velmi banální, ale bohužel pokud výživa v nemoci není dobrá, tak ten člověk nemocný se propadne do podvýživy a podvýživa s sebou nese celou řadu komplikací, které mohou být smrtelné, to je velmi závažné téma.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď mluvíme o výživě v nemoci, když je člověk doma, anebo když je v nemocnici? Jsou tam rozdíly?
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Asi mluvíme o obojím, jak doma, tak v nemocnici. V té nemocnici dokonce víme, že asi 40 % pacientů, kteří přijdou, tak už jsou v riziku podvýživy anebo přímo podvyživení.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Týká se to nějaké speciální věkové kategorie?
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Netýká se to speciální věkové kategorie, týká se to spíš závažnosti chorob. Když si představíte třeba nemocného, který má nádor žaludku, tak on začne velmi rapidně hubnout, potom třeba se dopracuje k operaci, poté operaci třeba k onkologické léčbě a všechny tyto postupy jsou, jak bych řekla, nutričně rizikové, prostě z toho hlediska výživy jsou velmi rizikové, protože to, že on zhubnul nechtěně, to vlastně znamená podvýživu. Můžeme tak podvýživu charakterizovat, nechtěné zhubnutí, a to s sebou nese úplně změnu metabolismu v organismu, změnu výměny látkové a komplikace, které s tím souvisejí, je třeba sklon k infekcím, nehojení ran, úbytek svalové hmoty a další a další. A když si představíte úbytek svalové hmoty, to se netýká jenom svalstva končetinového, ale třeba svalstva dýchacího a narušenou imunitu a sklon k infekcím, tak vlastně člověk, který mělce dýchá a má sklon k infekcím, může zemřít na bronchopneumonii, na zápal plic.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže skutečně téma velmi závažné, i když na první pohled pro laika může vypadat velmi banálně. Dá se s tím něco dělat, jakým způsobem se tedy vyživovat tak během té těžké nemoci, aby nedošlo k té podvýživě, o které vy mluvíte?
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Předně je potřeba na tu podvýživu myslet, že vůbec může vzniknout a tak se k tomu postavit, čili pacienty sledovat a v okamžiku, kdy vidíme, že ten člověk nedokáže jíst, tak mu nějakým způsobem pomoct. Na prvním místě je konzultace nutričních terapeutů, kteří umějí upravit dietu, umějí přidat, co je kde potřeba, ale často se stane, že ten člověk nedokáže to všechno sníst, prostě mu to nejde, a potom jsou na místě přípravy umělé výživy, které jsou nesmírně cenné, mnohé se dají popíjet takové ty nutriční doplňky, nebo jsou i ve formě krému, takový jako pudink, nebo dá se to jíst lžičkou, ale je to prostě absolutně definovaná plnohodnotná výživa, kterou by se při určitém dávková člověk dokázal úplně uživit včetně všech minerálů, vitaminů, stopových prvků, energie, bílkovin.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To říká lékařka Zuzana Kala Grofová. No, a v tomto tématu, které se týká výživy v nemoci a hlavně rozpoznání podvýživy u českých pacientů budeme pokračovat i po písničce, budete moci telefonovat a ptát se.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokračujeme v podívání s lékařkou Zuzanou Kala Grofovou, která pracuje v pardubické krajské nemocnici. Přednáší klinickou výživu na Univerzitě v Pardubicích, ale mimo jiné pořádá například kurzy vaření Lékař vám vaří, takže už víte, že mluvíme o výživě v nemoci a také o riziku podvýživy českých pacientů. Já bych řekla, že to nechutenství provází nemoc obecně, paní doktorko, a vy v tom skutečně spatřujete velké riziko. Možná, když je to obyčejná angina, člověka bolí v krku, nic nespolkne 3 dny, a pak se normálně nají, tak je všechno v pořádku.
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
To máte pravdu. Při takovémto onemocnění to nevadí, tam vlastně člověk podstupuje prosté hladovění jenom pár dní a potom to dožene, to skutečně nevadí. Tady se jedná o takové dlouhodobé částečné hladovění nebo o hladovění úplné, které je způsobeno nechutenstvím velmi často, protože ten člověk skutečně nedokáže jíst, anebo se jídlu vyhýbá anebo je mu špatně, nebo ho něco bolí.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže se jeho organismus oslabuje tím, jak je nedovyživený?
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Ano, ano, tím se jeho organismus oslabuje, oslabuje se imunitu, již jsem zmiňovala sklon k infekcím a dalším komplikacím. Já bych chtěla zdůraznit, že to slovo hladovění není úplně dobře chápáno. Já jsem si sama, než jsem psala článek Hladovění v nemocnici, jsem si udělala takovou anketu mezi zdravotníky a mezi nezdravotníky, co pro ně znamená slovo hladovění a objevovalo se mi tam slovo Afrika, Asie.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
K nám nepatří.
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Něco takového. Některé odpovědi samozřejmě byly správné. Ale hladovění znamená, když ten člověk nejí tolik, kolik jeho tělo potřebuje, tu plnou výživu, a takže hladovění podstupuje i člověk, který nemá hlad, který trpí nechutenstvím. To jsou dvě různé věci, takže ten nemocný člověk, on řekne - ano, mně už to stačí, prostě já jsem plný, ale přesto hladoví. To tělo hladoví.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
221552525 telefon sem k nám, někdo vytočil tohle to číslo, aby se paní doktorky zeptal. Dobrý den přejeme.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Jonáková. Buďte tak hodná, paní doktorko, měla jsem 97letou maminku, absolutně nechodila k doktorům, nebyla vůbec nemocná. Do těch 97 jedla výborně, najednou něco nechtěla jíst, stalo se něco v mozku. Poznávala jenom mě, členy rodiny moc ne, ale byla ve výborným stavu pořád. Usměvavá, ale začala mi bloudit, a tak jsme ji dali, asi 3krát jsme ji vezli na internu do nemocnice na kapačku, aby ji aspoň zavodnili a pak jsme si nějak nevěděli rady, tak jsme, protože jsme si říkali, oni nám říkali, tak ji dejte do nemocnici, oni tam nějak něco prostě budou dávat místo tý stravy. Oni ji tam místo toho nechali zemřít. Jak by bejvala dlouho vydržela právě na těch vašich, jak vy říkáte na tý tekutý stravě plnohodnotný, kdybych jí dávala tady, to mi vůbec nikdo neporadil. Já to dodnes těžce nesu.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To je zajímavý dotaz. Děkujeme.
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Na to vám asi nikdo neodpoví hlavně ne v tom časovém hledisku, protože když říkáte, že bloudila, že se něco stalo v mozku, mohla tam být nějaká forma demence a u těch přidružených chorob, ty prostě nedokážeme výživou ovlivnit. Výživa sice zachraňuje životy, ale nedokáže život prodloužit v okamžiku, kdy je nějak jinak naprogramován. V těch 97 letech pravděpodobně se ten život ke konci už chýlil. Takže to, že bychom dávali umělou výživu, by nezrušilo tu původní chorobu, ale určitě by to ten život zkvalitnilo. Nemůžu to nijak kvalifikovaně odhadnout, mohlo by se jednat o měsíc, o dva, ale rozhodně výživa není živá voda, která ty životy prodlužuje, když je tam jiná nemoc.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslechneme si další dotaz někoho z posluchačů Dvojky, dobrý den přejeme.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka ze severních Čech. Prosím vás pěkně, já vás poslouchám, obě vás zdravím, dámy.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme.
posluchačka
--------------------
A chtěla bych říct jenom jednu věc, paní doktorko, ono je to, já bych řekla, že to je hodně o tom, co se v nemocnicích podává nemocným. Já bych mohla říci trošičku narychlo můj případ, protože odjakživa jsem velice štíhlá a geneticky mám to dáno po otci, takže mě vždycky, když mě vidí v nemocnici, když se třeba mě něco přihodí a tak dále, tak první jejich slova jsou - ježíš vy jste hubená. Oni neřeknou štíhlá. Já mám celej život 50 kilo a prostě jsem, nepřipadám si vůbec hubená, tak jak choděj na molu, prostě naše, prostě já říkám ty jsou vychrtlý, oproti mě, já vůbec ne, snažím se to tělo udržovat. A co se týká jídlo, víte co, ono by to v první řadě mělo být právě v těch nemocnicích, to je tragédie, co se tam teda jí, tak já se vůbec nedivím, že ty lidi kolikrát jdou domů úplně strašně zubožený, co se týká těchto věcí. Já si myslím, že by se to mělo změnit právě tam, protože co jíš, to jsi. To si myslím, že je úplně obrovská pravda. Já jsem si tu pravdu začala hledat sama a myslím, že jsem ji našla. Jsem naprosto spokojená, začla jsem i cvičit, je mi 62, takže já prostě jsem si řekla, že nebudu jenom říkat pomožte, pomožte a pomožte a chemii už se jako bráním docela dost, prostě na to času.
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Budiž vám to přáno, chválíme vás.
posluchačka
--------------------
Děkuji pěkně. A chci jenom říct, že co je vynikající, podívat se do knížky, co se týká v uvozovkách Medicína čínská, Makrobiotika a podobně. Všecko, když dáme dohromady, tak si vždycky každý něco vybere, to je moje rada.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkujeme za inspiraci, zdravíme. Já bych se ráda, paní doktorko, vrátila ještě k těm, nevím, jestli to správně nazvu, k takovým podporujícím výživovým prvkům, které vy jste tady říkala, že se dávají pacientům, kteří opravdu už jsou vysíleni tou nemocí, trpí nechutenstvím, nemohou se pořádně najíst. Můžu se o tom dočíst, dozvědět někde na nějaké webové stránce například?
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Můžete se o tom dozvědět na webové stránce www.vyzivavnemoci.cz, kde najdete spoustu informací, můžete se o tom dočíst i v nějaké odborné literatuře. Já třeba v té své knížce, kterou jste jmenovala Dieta pro vyšší věk, ale i v té další, kterou připravuju Dieta na podporu hojení ran, mám i receptovou část pro použití nutričních doplňků, protože ony se dají, říkala jsem, že jsou některé tekuté, dají se popíjet, je spousta příchutí, ale je i třeba přípravek bez příchuti, který se dá zase přidávat do polévek, do omáček, do kaší, že jo, ty sladké příchutě ty se dají využít pro výrobu nějakých dezertů, takže to pole je dosti široké. Úplně nejjednodušší je to popíjení nebo konzumace toho krému a je to, je to tak užitečné, že dokonce to i zlepší chuť k jídlu, rozhodně to toho člověka, vychází to z velkých studií, neomezí v příjmu stravy nijak zásadně naopak právě proto, že jsou tam nejenom bílkoviny, energie, ale také mikronutrienty, čili vitaminy, stopové prvky, minerální látky, tak dokonce i chybění některého mikronutrientu může přispívat k tomu nechutenství a díky, díky doplnění vlastně z těch nutričních doplňků se i zlepší celkový příjem stravy, velmi často.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To říká lékařka Zuzana Kala Grofová, která s vámi půjde teď diskutovat na náš chat na webu dvojka.rozhlas.cz ji můžete do tabulky napsat dotaz, určitě vám odpoví, 15, 20 minut se vám ještě bude věnovat. Děkujeme a přejeme krásné léto.
Zuzana KALA GROFOVÁ, lékařka, pardubická krajská nemocnice
--------------------
Děkuji. Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

moderátor Jan Pokorný

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.