Konec listopadu bude ve znamení francouzského filmu

16. listopad 2013

V posledním listopadovém týdnu čeká na milovníky filmového plátna lahůdka v podobě 16. ročníku Festivalu francouzského filmu, který od 21. listopadu pořádá Francouzský institut v Praze ve spolupráci s francouzským velvyslanectvím, Unifrance a Francouzskou aliancí. Jedním z mediálních partnerů festivalu je i Radiožurnál, který má už tradičně v soutěžní sekci Výběr českých kritiků tak trochu i své želízko v ohni.

O Cenu diváků v této sekci každoročně soupeří filmy zvolené českými filmovými novináři. Jedním z nich je i zahraniční zpravodaj Radiožurnálu ve Francii Jan Šmíd. Do letošní soutěže vybral film Velký závod z prostředí Tour de France.

Komedie Velký závod vypráví příběh obyčejného Francouze, který se rozhodne čelit nepřízni osudu ve svém životě a splnit si svůj sen zúčastnit se nejslavnějšího cyklistického závodu světa.

Na trasu legendární Tour de France se vydává v jednodenním předstihu před závodníky a brzy se stane miláčkem diváků a především médií. Vedoucí jezdec závodu šílí vzteky a je odhodlán Françoise zastavit.

Čtěte také

Kromě devíti filmů soutěžících ve Výběru české kritiky se fanoušci francouzské kinematografie mohou těšit na deset filmových předpremiér, na divácky oblíbený Večer krátkých filmů sestavený ze snímků mladých francouzských tvůrců nebo na profil talentovaného herce a režiséra Abdellatifa Kechiche.

Promítat se bude všech pět filmů, které tento tvůrce tuniského původu dosud natočil, včetně jeho posledního snímku Život Adèle oceněného Zlatou palmou na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Film vyprávějící o vášnivém vztahu dvou dospívajících dívek je adaptací úspěšné komiksové předlohy a sklízí, navzdory odvážnosti některých scén, úspěchy nejen u kritiků, ale také u diváků.

Sekce Filmové hity nabídne šestnáct divácky nejúspěšnějších francouzských snímků natočených mezi lety 2012 a 2013. Bude mezi nimi mimo jiné i film Renoir režiséra Gillese Bourdose, který na začátku příštího roku čeká souboj o sošku Oscara v kategorii neanglicky mluvený film. A chybět nebudou ani snímky ze zlatého fondu francouzské kinematografie.

Organizátoři festivalu nemohli zapomenout na letošní životní jubileum Jeana-Paula Belmonda. V sekci Zvláštní uvedení proto budou návštěvníci moci zhlédnout dnes už půl století starý snímek Muž z Ria. Na své si ovšem přijdou i obdivovatelé jiné francouzské herecké legendy Catherine Deneuve, kterou uvidí ve filmu Kráska dne z roku 1967.

Čtěte také

Projekci festivalových snímků ve čtyřech pražských kinech doplňuje promítání v Brně a Českých Budějovicích. Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 21. listopadu předpremiérou snímku Jen 17 režiséra Françoise Ozona.

Kdo se rozhodne přijít na zahájení podívat, rozhodně neprohloupí. Francouzský institut v Praze totiž pro diváky připravil překvapení v podobě dvou filmů v ceně jedné vstupenky. Tím druhým snímkem bude Kráska dne režiséra Luise Buñuela.

autor: and
Spustit audio