Konec kontrol

9. srpen 2001

Selekce cestujících na Ruzyňském letišti podle očekávání končí. Britští imigrační úředníci již mají letenky do Londýna a podle toho, co říkají diplomaté, mají důvod cestovat domů s pocitem dobře odvedené práce. Počet žadatelů o azyl v Británii z řad českých Rómů údajně výrazně poklesl.

Imigrační úředníci tedy neodcházejí proto, že by nahlédli diskriminační charakter své mise, ale proto, že dosáhli svého cíle. V diplomacii je důležité, aby nikdo neztratil tvář, a tak by bylo naivní očekávat, že Britové přiznají, že to s těmi pohovory nebyl nejlepší nápad. Určitě si ale nechávali překládat, co o té proceduře soudí domorodci. Dobře vědí, co si myslíme, jakkoli to nedávají najevo. My zas víme, že oni vědí. A oni vědí, že my víme, že oni vědí... a tak dále. To, co se u nás většině lidí nelíbilo, byl zvolený způsob řešení problému. Ne že by neexistoval problém, ale jde o to, řešit ho správně. Pokud někteří naši spoluobčané mají důvod žádat v Británii o azyl, je to problém náš a my musíme zajistit, aby příčiny takového stavu pominuly. A pokud někteří naši spoluobčané vědomě zneužívají britské azylové a imigrační procedury, je na Británii, aby takovému zneužívání zabránila. Ne rasovou selekcí příchozích, ale úpravou zmíněných procedur tak, aby zneužitelné nebyly.

Podle některých romských představitelů lze po ukončení předběžných kontrol počítat s tím, že se desítky romských rodin, především z Mostecka, pokusí vycestovat. Nikoli z důvodu rasového pronásledování, ale za prací, kterou se jim u nás nedaří získat. O lidech, kteří chtějí prací zajistit své rodině důstojné podmínky k životu, nelze říct nic špatného. A jestliže tito lidé odcházejí, je to škoda.

autor: iho
Spustit audio