Konec izraelského obléhání Chrámové hory v Jeruzalémě

11. říjen 2009

Izrael ukončil obléhání mešity al-Aksá v Jeruzalémě a umožní z ní beztrestně vyjít stovkám Palestinců, kteří se tam v uplynulých dnech usadili. Taková je dohoda o ukončení krize v Jeruzalémě, kterou zprostředkovalo Jordánsko.

Za dva týdny pouličních srážek mezi muslimy a izraelskou bezpečností utrpěly zranění desítky lidí na obou stranách. Nyní už je Chrámová hora opět bez omezení přístupná muslimům i zahraničním turistům.

Jak uvádí palestinská zpravodajská agentura Ma'an, v mešitě al-Aksá na Chrámové hoře se ukryly až čtyři stovky Palestinců. Jordánský velvyslanec v Tel Avivu prý s izraelskými úřady dojednal, že mohou odejít bez rizika, že by byly zatčeni.

Izrael v uplynulých dnech bránil v modlitbách na Chrámové hoře mužům mladším padesáti let. Opatření namířené proti radikálům se ale zčásti míjelo účinkem, protože desítky jich z muslimského areálu vůbec nevycházely.

Krizi odstartovalo před dvěma týdny ohlášení židovských extremistů, že se půjdou k mešitě al-Aksá modlit, ačkoli to zakazují izraelské úřady i přední rabíni. Muslimští extremisté pak rozjeli násilné střety.

autoři: Břetislav Tureček , Miroslav Panuška
Spustit audio