Koncert pro hrdiny. V katedrále sv. Víta zazněla symfonické básně ze Smetanova cyklu Má vlast a Janáčkova Sinfonietta

9. listopad 2023

Paměť národa a Český rozhlas pořádají u příležitosti Dne válečných veteránů na Pražském hradě benefiční Koncert pro hrdiny. V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě představí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirgenta Petra Altrichtera působivé skladby, které odkazují na českou minulost. Zazní hudební díla Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka. Přímý přenos vysíláme 11. listopadu od 19:00.

Koncert pro hrdiny zahájí slavnostní nástup Hudby Hradní stráže. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje symfonické básně z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany: Vyšehrad, Tábor a Blaník. Druhá část programu bude věnována Janáčkově Sinfoniettě, kterou skladatel zamýšlel jako poděkování za první roky života v samostatném demokratickém Československu a kterou věnoval všem vojákům.

Koncert pro hrdiny. Přímý přenos z pražské Katedrály sv. Víta

Koncert uctí a připomene hrdinství těch, kteří bojovali za svobodu. Připojí se tak k tradici oslav Dne válečných veteránů, která se slaví v mnoha demokratických zemích světa, včetně USA, Kanady a zemí Commonwealthu, a jehož symbolem je květ vlčího máku.

Večera se zúčastní známé osobnosti z politického a kulturního světa, ale také samotní váleční veteráni, účastníci třetího odboje a další hrdinové, kterým je koncert věnován. Účast přislíbil například válečný veterán Miloslav Masopust, který v řadách československé armády bojoval roku 1944 u Krosna, novodobý veterán Bohuslav Dvořák, který byl v 90. letech nasazen na misích v Bosně a Hercegovině nebo Albánii, a také protikomunističtí odbojáři a bývalí političtí vězni Ivo Klempíř a Jiří Lukšíček.

Veškerý výtěžek z prodeje vstupenek bude věnován charitativní sbírce projektu Paměť národa na podporu válečných veteránů.

autoři: Michaela Vostřelová , Post Bellum

Související