Komunitou podporované zemědělství neboli KPZ

4. březen 2020

Komunitou podporované zemědělství spočívá v úzké spolupráci mezi spotřebiteli a farmářem. Spotřebitelé a zemědělec se tak stávají partnery. Spotřebitelé vědí, odkud jejich potraviny pocházejí a zemědělec, který má pravidelné odběratele, může snadno plánovat úrodu.

V České republice funguje už přes dvacet KPZ. Jedna z nich je i v Říčanech u Prahy, kde si lidé vyzvedávají čerstvou lokální zeleninu od svého farmáře každou středu odpoledne na dvorku muzea.

Čerstvá zelenina od soukromého zemědělce

Právě zde si k mikrofonu redaktorka Soňa Jindrová pozvala koordinátorku KPZ Říčany Alžbětu Mackovou a zemědělce Tomáše Zídka:

"Jak se do KPZ zapojit? V tuto dobu je ještě možné se zapojit do KPZ Říčany. Pokud nejste z Říčan, tak se můžete podívat na webové stránky kpzinfo.cz. Teď je ještě vhodná doba se ke KPZ připojit. Potom během sezóny už to nebývá možné, protože s farmářem už je nasmlouváno, kolik podílu bude dodávat," radí Alžběta Macková.

"Samozřejmě největší zájem je o rajčata a papriky. Měli jsme také krásné brokolice a hodně salátu. A na základě zájmu lidí tady z Říčan jsme přidali svazkovou mrkvičku. Naopak menší zájem byl o speciality, jako jsou například fenykl nebo koriandr. To lidé sice chtějí, ale ne každých čtrnáct dní," popisuje požadavky lidí z okolí Říčan Tomáš Zídek.

Zemědělec Tomáš Zídek
Spustit audio