Komunisté si stěžovali, že jim Studio Kamarád bere děti, směje se dramaturg Jiří Chalupa

31. říjen 2015

Děti se staly dramaturgovi Jiřímu Chalupovi doslova osudem. Kvůli nim se dostal do křížku s režimem. Kvůli nim na jeho účet vtipkoval i spisovatel Milan Kundera. Co všechno na sebe prozradil moderátorce Jitce Novotné?

Jiří Chalupa začínal jako dramaturg televizního pořadu Vlaštovka. Ale proslavilo ho Studio Kamarád. Vždycky se snažil zrušit bariéru televizní obrazovky a vzít do hry dětské diváky a právě ve Studiu Kamarád se mu povedlo dokonale.

Princové jsou na draka

Dokonce tak, že si představitelé komunistického režimu stěžovali, že jim bere děti. Jako rodičům jim prý odmítají poslušnost. Jiří Chalupa je taky autorem slavné pohádky Princové jsou na draka. Natočili ji za čtyři odpoledne a přitom přetrvala desetiletí.

Co přetrvává

Možná i proto, že se pohádky snaží psát moderně, aby jim rozuměla současná mládež. Nikdy v nich nechybí humor, nadsázka a pokud možno ani písničky. I dnes by Jiří Chalupa ze všeho nejraději jen seděl a psal.

Profesor Kundera

„Vy děláte děti. Ne světovou literaturu,“ řekl mu při zkoušce na vysoké Milan Kundera. Dcera se mu totiž narodila ještě během studií dramaturgie na FAMU. Předtím už ale studoval na Matematicko-fyzikální fakultě. A potom ještě dva roky medicínu.

Spustit audio