Kolonoskopie by mohla být zdarma už od 50 let, navrhuje ministerstvo. Včasný screening je totiž nejlepší prevence

4. únor 2020

Nádorové onemocnění zasáhne podle České onkologické společnosti každého třetího Čecha. Nejčastější jsou nádory plic, prsu, kůže, ale i tlustého střeva. Některým se dá ale velmi dobře předcházet screeningovým vyšetřením.

Čtěte také

Prevence je v onkologii úplně nejdůležitější. Pokud odhalíte nádor v raném stádiu nebo stav, který vzniku rakoviny bezprostředně předchází, tedy například polyp, nemusí k rozvoji onemocnění vůbec dojít, zdůrazňuje Jana Prausová, předsedkyně České onkologické společnosti a přednostka onkologické kliniky v pražské motolské nemocnici.

Naděje nejen pro kuřáky

Preventivní screening se momentálně provádí u rakoviny tlustého střeva, prsu a rakoviny děložního čípku. Odborníci také zvažují možnost zavedení preventivních vyšetření u rakoviny prostaty a plic. Lékaři ale ještě musí stanovit, které části populace by se screening týkal.

„V případě karcinomu plic by mohlo jít o kuřáky a u rakoviny prostaty u mužů je potřeba stanovit, od jakého věku by mělo toto vyšetření smysl,“ dodává Prausová.

Testy na krvácení nestačí

O tom, že mají preventivní vyšetření veliký smysl, svědčí statistiky úspěšnosti léčby karcinomu prsu nebo tlustého střeva. Lidé od 50 do 55 let mají zdarma testy na skryté krvácení do stolice. Od 55 let pak můžou jít zdarma na kolonoskopii.

Vnitřek střeva při kolonoskopii

Jde o vyšetření přístrojem s kamerou, kdy lékař hledá ve střevě výrůstky, takzvané polypy, které jsou rizikové a můžou vést ke vzniku nádoru. Pokud se je podaří najít a okamžitě odstranit, pomůže to rakovině tlustého střeva předejít. I díky tomu klesla v posledních 10 letech úmrtnost na tento typ nádoru skoro o třetinu.

A pozitivní trend by mohl ještě pokračovat, ministerstvo zdravotnictví chce totiž věkovou hranici snížit na 50 let. Test na skryté krvácení totiž není podle gastroenterologů tak citlivý jako právě koloskopické vyšetření.

Kolonoskopie zdarma už od padesáti

„Tento typ rakoviny stoupá od nějakých 45, 50 let věku, takže v období mezi 50. a 55. rokem života je velká šance, že se dá rakovině úplně předejít,“ vysvětluje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, proč zdravotnická komise navrhla ministerstvu věkovou hranici snížit.

Čtěte také

V současné době každý rok lékaři rakovinu tlustého střeva nově zjistí u zhruba 8 tisíc lidí, přičemž asi polovina případů už je v pokročilém stádiu. Ročně tomuto onemocnění podlehne kolem tří a půl tisíce pacientů.

Také díky screeningu se podle Jany Prausové v posledních letech daří omezovat i riziko rozvoje choroby u zhoubného kožního melanomu. Naopak mezi nejobtížněji léčitelné patří rakovina slinivky. „I tam ale neustále běží klinické studie, takže věřme, že se najde cesta, jak si poradit i s těmito onemocněními,“ doufá předsedkyně České onkologické společnosti.

autoři: Jiří Chum , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.