Kolik veřejných peněz dnes teče do sportu? To se neví, odpovídá Milan Hnilička (za ANO)

19. březen 2019

Už brzy by měla vzniknout nová Národní sportovní agentura, která by si ze všech rezortů „vyzobala“ agendy spojené se sportem. O vládním zmocněnci pro sport, poslanci za hnutí ANO a bývalém hokejovém brankáři Milanu Hniličkovi, se už spekuluje jako o budoucím šéfovi agentury. 

Česko bude mít národní sporty. Ty úspěšné dostanou více peněz, nastiňuje Milan Hnilička

Ester Ledecká a Ondřej Bank

Český sport pravděpodobně čeká kategorizace – budou vybrány takzvané národní sporty, které se budou podporovat více než ostatní, na druhé straně nepůjde o jejich vyřazení ze státní podpory. Vládní zmocněnec pro sport a poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zdůrazňuje, že sportovní výchovy dětí se diferenciace týkat nebude.

„Vnímám, že se kolem vedení agentury vede spousta spekulací… Pokud se premiér a vláda rozhodnou, že bych to měl být já, tak se budu snažit… I o to, abych byl jedním z kandidátů. Ale že bych s tím počítal, to je silné slovo,“ řekl v Interview Plus Hnilička.   

Bývalý hokejový brankář, který v reprezentaci sehrál 106 utkání, pak potvrdil, že se o vznik sportovní agentury snaží dlouho. „Je to hlavní důvod, proč jsem se rozhodl opustit sportovní svět a vrhnout se do politiky.“ Podle zatím neschválené novely zákona by předsedu měla jmenovat vláda, a to na návrh premiéra.

Může jím být osoba starší 30 let s nejméně pětiletými zkušenostmi v řídící funkci v oblasti sportu. Může zároveň vykonávat funkci poslance nebo senátora. Zřejmě i kvůli podobným paragrafům začala opozice novele říkat „Lex Hnilička“. Nemělo by přece jen proběhnout výběrové řízení?

„To byste se měli zeptat premiéra, nebo vlády,“ odpovídá Hnilička. Zájem by ale určitě měl, protože to prý bude náročná, ale skvělá práce. „Předseda agentury totiž může sport v ČR napravit, a ne tak, jak tomu bylo doposud,“ dodává.

Rozpočet? Jako má kultura...

Národní sportovní agentura by měla spadat přímo pod Úřad vlády a měla by mít i samostatnou kapitolu v rozpočtu. „První myšlenkou bylo samostatné ministerstvo, ale bude to alespoň ústřední správní orgán, který je v podobném postavení vůči vládě,“ vysvětluje.

Na ministerstvu je sport na periferii zájmu, potřebujeme samostatnou instituci, říká Milan Hnilička

02127977.jpeg

Hnutí ANO chce při ministerstvu školství zřídit vládní agenturu pro sport. Jejím úkolem by měla být kontrola peněz, pasportizace sportovišť nebo zmapování členské základny. Alespoň to říká bývalý hokejový brankář, manažer současné hokejové reprezentace a nový poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička, který se chce v politice věnovat právě sportu.

Kromě definování cílů, kterým by stát chtěl podporovat sport jako takový, se vládní zmocněnec snaží najít odpověď na otázku: Kolik ve skutečnosti plyne do sportu peněz? „To se totiž neví… My se snažíme odstranit duplikace na podporu stejným členům a činnostem na úrovni státu, krajů a obcí. To je třeba napravit… Sport by ale měl mít minimálně stejnou podporu jako kultura, která má, tuším, 13miliardový rozpočet.“

V rozpočtu pro rok 2019 počítá v kapitole ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) se 7 miliardami korun, ve skutečnosti je to víc (8,4 miliardy). „Musíte připočítat 800 milionů z rezortních center ministerstev vnitra, obrany a z vysokoškolského sportovního centra (kapitola MŠMT). Do sportovní infrastruktury pak jde i 600 milionů z ministerstva pro místní rozvoj,“ vypočítává.   

Kde je ale vzít? 

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) není rozpočet nafukovací a když se někomu přidá, musí se někomu jinému ubrat. „Víme, že sportování přinese do veřejných rozpočtů ročně 60−70 miliard, stát ale zpátky dává 7 miliard. To je dostatečný argument k tomu, že je třeba přidat tak, abychom národ rozhýbali.“

Petr Hartman: Státní rozpočet a konec světa

Zleva ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Konec světa se neblíží, proto Česká republika nebude příští rok hospodařit s dobrým státním rozpočtem. Právě zmiňovanou katastrofou podmínil Miroslav Kalousek svůj pozitivní pohled na navrhované výdaje a příjmy státu.

Milan Hnilička nakonec přiznal, že detailně jednotlivé kapitoly státního rozpočtu nezná a sám se snaží vybojovat co nejvíc peněz pro novou agenturu, ale hlavně pro naše děti. Stát se prý v posledních letech sportu dost nevěnoval, tělovýchovné jednoty mají zchátralá sportoviště, nových se tady postavilo minimálně. Neexistuje ani relevantní rejstřík sportovců, a to včetně dětských klubů, tělovýchovných jednot nebo profesionálních trenérů.

Co pak Hnilička udělá pro zlepšení pověsti, kterou pošramotily nedávné kauzy, třeba kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty? „Sport nám přinesl spoustu radosti a pocit národní hrdosti, a to, co se stalo, je nevratné a je to třeba napravit. Beru to jako lidské selhání,“ dodává.   

Podle jakého klíče by se měly prostředky rozdělovat? Zaručí nová agentura neopakování skandálů třeba i nastavením transparentních kontrol? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související