Koledy nahráváme na jaře a místní si klepou na hlavu, co se to v květnu z toho okna line, smějí se hudebníci z Čechomoru

23. prosinec 2021

„Vydali jsme už tři desky koled,“ říká František Černý ze skupiny Čechomor, který přišel do Radiocafé Vinohradská 12 společně s Karlem Holasem.

„Když jsme připravovali první desku koled, bydleli jsme v hotelu Ogar v Luhačovicích. Měli jsme otevřené okno a hráli ty Ježíšky panáčky. Dole stály babky v krojích a klepaly si na hlavu, co se z toho okna v květnu line,“ směje se František Černý.

Severské ukolébavky jsou hodně drsné

Zpívají koledy doma? „U nás si pouštíme Narodil se Kristus Pán už skoro 30 let. Jinak koledy zpíváme na předvánočních koncertech. A já chodím s kamarády každý rok na houbového kubu. A tam se hrají koledy,“ prozradil Jakub Holas.

Lidé jim sami koledy nosí, a to i ty zahraniční. „Teď jsme si poslechli jednu ukrajinskou a byla moc krásná,“ říká František. „Já jsem se zabýval i ukolébavkami. Přeložili jsme i některé severské texty. Bylo tam třeba ‚spi děťátko, tatínek už je mrtvý a podobně. A Eskymáci to mají ještě drsnější,“ dodává Karel.

Proč trpí František Černý nespavostí? Kolik let letos slaví Čechomor? Jaký úspěch má jejich zpěvník?  

autoři: Tereza Kostková , zk

Související