Kojenecký ústav připravuje batolatům rodinné prostředí

30. květen 2014

Rekonstrukci oddělení pro batolata zahájil Kojenecký ústav a dětský domov v Plzni. Přebuduje ho na rodinný typ dětského domova, kde skupinka dětí ve věku kolem dvou let žije se svými tetami a bude mít vlastní hernu, ložničku i terasu. Na Doubravce vzniknou dvě buňky, každá pro čtyři až pět opuštěných dětí. Jejich přestavba skončí na jaře 2007.

V takovém sociálním prostředí, které se podobá skutečné rodině, se vytvoří úzké osobní vazby mezi dětmi a dospělými i mezi dětmi navzájem. Děti se tak vlastně učí žít normálním rodinným životem, živě se zajímají o okolí a o jakékoli změny v něm.

batole

Náklady představují zhruba 400.000 korun, z toho polovinu věnovala likérka Stock a zbytek uhradí ústav z vlastních zdrojů. Už loni přebudoval "na zkoušku " vlastními silami oddělení pro nejstarší děti do tří let. Nyní už si v ústavu troufají na větší projekt, který už bude monumentálnější a barevně sladěný podle návrhu výtvarnic. Na rok 2008 zbude obnova integrované oddělení, kde jsou postižení mezi zdravými dětmi.

Kojenecký ústav s domovem dětí pečuje o 90 opuštěných dětí, z nichž je třetina handicapovaných. V kojeneckém ústavu na Vinicích s kapacitou 67 lůžek je 60 opuštěných dětí, zbytek v domově dětí na Doubravce, který jich pojme až 40. Zařízení, které patří v Česku k větším, má 87 zaměstnanců, z toho 55 sester, takzvaných tet. Ústav, kde jsou lékařky, psycholog a rehabilitační pracovníci, vypomáhá také, zejména se zdravotně postiženými kojenci, Jihočechům. Zaopatření dětí ani zdravotní péči dětí do tří let mu zdravotní pojišťovny nehradí.

Hra

Zřizovatelem ústavu je magistrát, který hradí veškerý provoz jediného svého lůžkového zařízení. "Jsme jedním ze čtyř kojeneckých ústavů v ČR, které jsou pod městem a jsme za to velmi rádi," řekla ředitelka Jana Tytlová. Od sponzorů dostává ústav milion korun ročně, což je 2,5 procenta oproti městským dotacím, které radnice inflačně navyšuje. Sponzorská suma je asi pět let konstantní.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio