Klonování a atentát

29. leden 2001

Více než tři měsíce jsme loni v přímém přenosu na internet sledovali nosorožčí samičku Fatu, která se narodila v Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem. Narození Fatu bylo dobrou zprávou pro všechny, kterým záleží na tom, aby severní bílí nosorožci zůstali spoluobyvateli naší planety. V zajetí jich žije pouze deset a v přírodě - v národním parku Garamba v severním Kongu - méně než třicet. Poslední týdny přinesly několik zpráv, které s osudy těchto nosorožců úzce souvisí.

S naklonovanými živočichy jako by se roztrhl pytel. Asi nejvýznamnějším byl pokus o naklonování gaura, který skončil neúspěchem: sameček Noe brzo po narození zahynul, patrně v důsledku vrozené vady plic. Stěží se dá ale pochybovat o tom, že další pokusy budou dříve nebo později úspěšné. To je velká naděje i pro severní bílé nosorožce. Samozřejmě, že naděje stále ještě poměrně vzdálená. Gaur má velmi blízko k domácímu skotu, kde jsou s klonováním největší zkušenosti; nosorožec je něco jiného. Ale přesto: stěží si lze představit smysluplnější další krok, než právě snahu o klonování severních bílých nosorožců. V zajetí jich žije velmi málo a v budoucnosti bude stále obtížnější sestavit nepříbuzný pár. Situaci dlouhodobě nevyřeší ani léta plánovaný a připravovaný dovoz jednoho nebo i více zvířat z přírody. Klonování by naději severních bílých nosorožců na přežití podstatně zvýšilo. Sci-fi? Při dostatku vůle a peněz nikoli.

V souvislosti s klonováním gaura se vzápětí objevila velká pochybnost: má smysl pokoušet se je zachránit, když není šance vrátit je do přírody? Tato pochybnost je bohužel oprávněná a týká se stejně jako gaura i severního bílého nosorožce. Zvlášť ve světle událostí ve střední Africe.

Národní park Garamba, kde žijí ve volné přírodě poslední severní bílí nosorožci, leží na území Konžské demokratické republiky, je však kontrolován Ugandou. Kongo je dlouhá léta zmítáno občanskými válkami, do kterých se zapojily všechny sousední země, takže komentátoři mluví o tom, že v Africe probíhá její první světová válka. V poslední době nicméně z Garamby přicházely zprávy, které uváděly, že situace v oblasti je stabilizovaná. U vědomí toho, že před léty tu ozbrojenci vybili téměř všechny nosorožce, to byly zprávy jistě vynikající. Pak ale konžského prezidenta Laurenta-Désiré Kabilu zabil jeden z jeho osobních strážců a obavy, že konflikt bude eskalovat, se vzápětí začaly jevit jako oprávněné. Na území kontrolovaném ugandskou armádou - relativně nedaleko od Garamby - vypukly nepokoje. "Hořely domy a celé rodiny byly vyvražďovány," uvedly agentury. Ugandská armáda nicméně situaci vzápětí uklidnila. Poslední informace ze střední Afriky se vyznačují velmi opatrným optimismem. Připravuje se mírová konference a s ní je spojována naděje na ukončení konfliktu. Podobných konferencí však už byla celá řada…

Fatu se prohání po výběhu ve Dvoře Králové a netuší, na čem závisí osud jejího druhu, ani jak blízko je od ní jak k průkopníkům nových technologií, tak k trpícím Afričanům.

ČRo 2 - PRAHA, Meteor, sobota 8.05

Vysílání 3. února 2001

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio