Klimatičtí aktivisté přitvrzují. „Svět nezachráníme hrou podle pravidel,“ tvrdí Greta Thunbergová

3. září 2023

Lidskoprávní organizace varují před porušováním lidských práv ze strany evropských vlád, které se rozhodly zakročit proti protestním akcím environmentálních hnutí. Situaci analyzuje evropská odnož zpravodajského serveru Politico

Předtím než Wolfgang Metzeler-Kick zodpoví jakoukoli otázku, nezapomene si vypnout mobil. „Podle soudního příkazu mohou můj telefon odposlouchávat,“ vysvětluje novinářce serveru Politico.

Aktivisté hází polévky na obrazy, polévají památky tekutinou připomínající olej, přerušují sportovní akce...

Za poslední rok strávil tento 49letý muž několik týdnů ve vězení a dostal pokuty ve výši desítek tisíc eur. To všechno kvůli účasti na protestech proti klimatickým změnám.

Evropské země stále častěji používají nepřiměřené metody k potlačování klimatického aktivismu.

Aby upozornil na nebezpečí globálního oteplování, bavorský aktivista přivezl hnůj k německému ministrovi zemědělství, rozkopal trávník před kancléřstvím Olafa Scholze a pokusil se narušit lety na berlínském letišti. Většinou se ale lepí k silnicím, aby tak narušil denní rutinu Němců založenou na fosilních palivech. Jak sám říká: „Musíme přestat dělat věci jako obvykle, řítíme se totiž ke katastrofě“.

EU se brání, ale nepřiměřeně

V době, kdy se Evropou šíří vlna podobných protestů, které se soustřeďují na klíčovou infrastrukturu, vyvolávají chaos v dopravě a vzbuzují všeobecné pohoršení veřejnosti, začaly proti nim státy zasahovat razantně.

Čtěte také

Podle zastánců lidských práv až příliš. Odborníci OSN, Rady Evropy a řady lidskoprávních organizací upozorňují, že evropské země stále častěji používají nepřiměřené metody k potlačování klimatického aktivismu.

„Dnes existuje řada lidských práv, která státy Evropské unie nedodržují,“ tvrdí Michel Forst, zvláštní zpravodaj OSN ve věci environmentálních ochránců. Forst právě dokončuje zprávu, kterou chce předložit orgánům Evropské unie. 

Čím dál víc evropských aktivistů sahá po přímých akcích a občanské neposlušnosti. Frustrují je nedostatečné kroky a reakce vlád na klimatické katastrofy.

Aktivisté házejí polévky na slavné obrazy, polévají památky tekutinou připomínající olej nebo přerušují sportovní akce. Skupiny jako Last Generation v Německu, Rakousku a Itálii nebo Just Stop Oil ve Velké Británii si jako hlavní metodu protestu zvolily dopravní blokády, při kterých se často lepí na silnice.

Protestuje i Greta

Dokonce ani Greta Thunbergová, která inspirovala školní stávky Fridays for Future, už neorganizuje jen protestní pochody. Minulý měsíc dostala pokutu za nerespektování policejní výzvy během blokády švédského ropného závodu. „Svět nezachráníme tím, že budeme hrát podle pravidel,“ řekla k tomu novinářům.

Ekologičtí aktivisté dnes protestovali před krajským úřadem v Jihlavě proti stavbě spalovny.

Klimatičtí aktivisté se jen výjimečně dopustili závažného vandalismu nebo střetů s orgány činnými v trestním řízení. Protesty po celé Evropě „byly většinou pokojné a nenásilné“, uvádí v prohlášení Dunja Mijatovićová, komisařka Rady Evropy pro lidská práva. Přesto se podle ní aktivisté „stále častěji setkávají s represí, kriminalizací a stigmatizací“.

Velká Británie letos přijala nový zákon o veřejném pořádku, který šéf OSN pro lidská práva Volker Türk označil za „hluboce znepokojivý“.

Zdá se, že legislativa je cíleně zaměřena proti ekologickým aktivistům; kriminalizuje například taktiku, kdy se protestující připoutávají k objektům nebo budovám. Několik britských aktivistů se letos dostalo do vězení kvůli narušování dopravy; jeden z protestujících dostal tříletý trest. Regionální úřady v Itálii a Německu zase vyšetřují, zda je Last Generation zločineckou organizací.

Greta Thunbergová a policie

Taktika blokád si vysloužila ostrou kritiku politiků a s podobnými akcemi mnohdy nesouhlasí ani všichni členové samotných klimatických hnutí. Eurokomisařka Mijatovićová připouští, že některé formy protestů jsou nepřijatelné a mohou být trestány. Doplňuje ovšem, že protestní akce mohou narušovat běžný život včetně silniční dopravy, ale bez toho, aby byly automaticky nezákonné.

Nevraživost veřejnosti vůči podobným akcím se pak stále častěji promítá do fyzického násilí vůči aktivistům. V současné době Německo vyšetřuje více než stovku útoků proti členům organizace Last Generation, uzavírá list.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiu, připravily Alžběta Jurčová a Tea Veseláková.

autoři: Alžběta Jurčová , Tea Veseláková
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.