Klid anebo antidepresiva? Aneb, jak na puberťáka

23. listopad 2015

Puberta je jedním z nejobtížnějších a nejzásadnějších období lidského života. Z dítěte se stává dospělý jedinec, který během tohoto procesu často prověří diplomatické schopnosti výchovy rodičů a nejednou je schopný je „připravit o rozum“.

Tady je pár rad od psycholožky Barbory Downes, jak přežít toto náročné období našeho potomka:

Neberte si odstup pubescenta osobně: Rodiče mají někdy pocit, že příčinou sílícího vztahu k vrstevníkům a odklon od vazeb k rodičům je vzdor a protest. Jedná se však o přirozenou potřebu dětí v tomto věku, která slouží jejich pozdějšímu osamostatňování.

Udělejte si na dítě dostatek času: Ačkoliv děti chtějí trávit mnoho času s vrstevníky, po harmonickém vztahu s rodiči a jejich podpoře přesto touží. Jen svoje potřeby rodičovského zájmu často nedávají najevo. Vyjděte jim vstříc.

Nevyptávejte se, naslouchejte: Pubescenti si snadno vykládají dotazování jako výslech a díky měnícím se náladám nejsou vždycky otevření rozhovoru. Zkuste naslouchat vždy, když se váš pubescent snaží něco sdělit.

Příliš nesuďte: Pubescent je citlivý na kritiku své osoby i svého okolí. Pokud má obavy, že bude souzen, stáhne se a bude své myšlenky a pohnutky úzkostlivě střežit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.