Klíčníci slavnostně vyzvedli korunovační klenoty ze svatovítské katedrály

12. květen 2016

Na Pražském hradě vrcholí přípravy na oslavy 700 let od narození Karla IV. Sedm klíčníků dnes odpoledne vyzvedlo z korunní komory v katedrále sv. Víta korunovační klenoty. Pracovníci Pražského hradu pak korunu, jablko i žezlo přenesli do Vladislavského sálu.

Klíčníci v čele s Milošem Zemanem nejprve otevřeli korunní komoru. Nejvyšší zámek odemkl prezident, jako poslední ke dveřím přistoupila pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Stejnými klíči pak klíčníci, mezi něž patří také předseda vlády Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, kardinál Dominik Duka a probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý, odemkli trezor, ve kterém jsou korunovační klenoty uloženy.

Schránu s klenoty odnesli pracovníci Pražského hradu do svatováclavské kaple, kde korunu, žezlo, jablko i podušku pod korunu zkontrolovali. Předměty znovu uložili do velké schrány a přenesli do Vladislavského sálu Pražského hradu. Tam je vystavili na velký stůl.

Od neděle 15. května do neděle 29. května budou korunovační klenoty k vidění pro veřejnost. Expozice bude přístupná zdarma.

Klíčníci vyzvedli korunovační klenoty z katedrály sv. Víta
Korunovační klenoty - korunní komora - držitelé klíčů
autor: vma
Spustit audio