Klenoty v Poličce se nelesknou. Jsou totiž ze dřeva

11. červen 2016

Polička se může pochlubit nejdelšími městskými hradbami, výškou morového sloupu a oblak se téměř dotýká i rodná světnička Bohuslava Martinů. Českým unikátem je ale také soubor bohatě zdobených a vyřezávaných dveří.

Dřevěná dveře a vrata poličských měšťanských domů patří k nejvzácnějším příkladům české umělecké práce v období klasicismu. V Čechách ani na Moravě nenajdeme tak pozoruhodný a hlavně ucelený soubor. Vzácné dědictví ovšem souvisí s událostí, která velmi zasáhla do dějin Poličky a samozřejmě také osudů jejích obyvatel. Požár města přinesl značné škody, ale paradoxně umožnil i velké změny.

Polička v plamenech

V roce 1845 Poličku postihl obrovský požár. Uvnitř hradeb vyhořelo celé město, ušetřeno zůstalo jen několik málo domů. Tím pádem mohlo dojít k jednotné přestavbě Poličky, v duchu klasicismu. Barokní štíty byly strženy a domy dostaly střídmé, ploché fasády. „V případě dveří ale došlo k opaku, střídmá barokní vrata byla postupně nahrazena bohatě zdobenými, klasicistně vyřezávanými vraty,“ vysvětluje historik a ředitel poličského městského muzea David Junek.

Vchod do domu čp. 3 v Masarykově ulici Foto archiv Městského muzea a galerie Polička

Valná většina zdobených vrat vznikala v Poličce po roce 1845, v rozmezí dalších dvaceti až třiceti let. Na vzniku souboru 85 vyřezávaných dveří se podílelo čtrnáct místních truhlářů. Dekor dveří, kterých se do dnešních dnů zachovala přibližně polovina, je ve velmi rozmanitý a dodnes můžeme přečíst rukopis jednotlivých mistrů.

Ve dveřích se předháněli

Ke zvláštnostem soboru poličských dveří patří také to, že si je pořizovali i ti méně movití obyvatelé města. Honosná vrata tak mají nejen bohaté právovárečné domy, ale najdeme je i na přízemních domcích malorolníků a řemeslníků v okružní ulici i za hradbami. „Pořídit si bohatě zdobená dveře, to byla pro majitele domu prestižní záležitost. Samozřejmě to byla i chlouba truhlářského mistra,“ dodává David Junek.

Vzhledem k tomu, že po polovině 19. století byly fasády domů relativně střídmé, byly to dveře, které dodávaly domům specifický charakter. „Sousedé se proto často předháněli,“ vysvětluje David Junek. „V Poličce máme doloženo 36 vyřezávaných vrat a dveří na právovárečných domech, 28 na neprávovárečných domech uvnitř města a 21 na předměstích. Antipatie předměstských měšťanů k obyvatelům uvnitř hradeb byla značná a trvala celé 19. století. Snaha předměstských vyrovnat se lidem uvnitř hradeb mohla být vyjádřena právě prestižními vraty.“

Zdobené dveře a vrata v Poličce měly nejčastěji hnědou a okrovou barvu

Co dveře, to originál

Typickým motivem výzdoby poličských dveří je mnoholistá růžice. Tento motiv je oblíbený už od dob antiky a objevuje se i v období klasicismu. V Poličce existuje v celé řadě variant. Při procházce městem se ale často uvidíte i velum, tzv. klasicistní slunce. „Tento motiv podle tvaru latinského vela, tedy dělené plachty proti slunci nad amfiteátrem, přešel z architektury přes nábytkové umění i na vrata a dveře,“ dodává David Junek.

Domy i majitele chrání lvi

Řezbáři poličských dveří a vrat využívali mnoho motivů. Vedle ornamentálních a florálních dekorů jsou to ale také například hlavy lvů, dávné symboly síly a ochrany. Lví hlavy jsou nejen řezané, ale někdy se vyráběly i litinové. Osadily se na dveře a se zbytkem plochy je pak sjednotil nátěr.

Na jednom z měšťanských domů na Palackého náměstí jsou umístěné lví hlavy ještě v kombinaci s věncem z vinných listů a hroznů. „Věnec symbolizoval pohostinství. Dnes je v tomto domě na náměstí řeznictví, ale dříve to bývala krčma. Její jméno ale neznáme,“ dodává historik David Junek.

V poslední době v Poličce došlo k restaurování celé řady dveří. Město a majitelé domů mají snahu vrátit jim i jejich původní barevnost. „Nejoblíbenější dobové nátěry jsou provedené v okrové a hnědé barvě, často i temně zelené, výjimečně už například v šedomodré,“ popisuje David Junek. „V muzeu nyní pracujeme na přípravě rozsáhlé publikace o souboru poličských dveří. Bude v ní celá řada fotografií i kreseb a vyjde ještě letos,“ uzavírá David Junek.

autor: BRA
Spustit audio