Klejotok je nemoc, která škodí peckovinám. Jak se jí zbavit?

3. leden 2023

Objevili jste na kůře ovocných stromů trhliny, ze kterých vytéká míza? Je to nepříjemná choroba, která se vyskytuje u peckovin. Říká se jí klejotok.

„Na kůře, ať starých nebo mladých větví, se tvoří takové trhlinky, ze kterých vytéká míza, která pak na vzduchu sklovatí a připomíná klíh. Proto název klejotok," vysvětluje zahradník František Hlubocký.

Za klejotok může mráz i špatné hnojení

Příčin vzniku choroby klejotok může být několik. Může ji způsobit mráz, kvůli kterému kousky kůry omrznou a prasknou.

„To je ale nejméně škodlivá vada. Dost často se to stává, pakliže se naroubuje nevhodná odrůda na nevhodnou podnož. Ta je pak na klejotok náchylnější,“ pokračuje Hlubocký.

Další příčinou klejotoku na peckovinách může být přílišná vlhkost v půdě nebo špatné hnojení. „Někdo ten mladý stromek ve snaze, aby mu rychleji rostl, přehnojuje dusíkem. Pletivo pak nevyzrává, a následně v půdě trpí nedostatkem vápníku, draslíku nebo fosforu,“ říká zahradník.

Kůru je třeba vyškrábat

Pokud je klejotok na silnějších větvích nebo kmeni a rozšířil se pouze na velikost dlaně, je dobré kůru opatrně vyškrábat až ke zdravému dřevu a zatřít stromovým balzámem. Jako dezinfekci lze použít i měďnaté přípravky ve formě postřiku.

Zahradník František Hlubocký doporučuje ale hlavně prevenci: Držet stromy v čistotě a všechny nemocné větve odstraňovat dřív, než se nemoc začne šířit.

Spustit audio