Klára Vlasáková: O Vítkovi a dívce s modrými vlasy

31. březen 2019

Původní pohádkový seriál o městě, kde nikdy nepršelo, jeho vážených občanech a jednom odvážném chlapci. Čte Pavel Oubram.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Když našli rybáři jednoho dne ležet na břehu moře dívku s modrými vlasy, odnesli ji do města, kde nikdy nepršelo a kde vládlo strašlivé sucho, a stala se zvláštní věc – léta mrtvé rostliny začaly najednou divoce růst a plodit. Brzy se ukázalo, že nenadálou hojnost ovlivňuje dívčina přítomnost. Rozhodlo se tedy, že nově příchozí musí být ostře střežena v temném sklepení. Zachrání ji devítiletý Vítek?

1. část: Co moře vyplavilo

Devítiletý Vítek neznal podzim, ani zimu a o jaru si přečetl jen v knížkách. Bydlel totiž ve městě, kde měli dusno a sucho pořád. To se však změnilo v den, kdy rybáři zachránili z moře tonoucí modrovlasou dívku...

2. část: Město se radí

Jednoho rána vyplavilo moře na břeh dívku s modrými vlasy. Brzy poté se stalo něco podivuhodného: na zahradě domu, kde Vítek bydlel, rozkvetl jako zázrakem uschlý strom...

3. část: Když Mar promluvila

Všichni tuší, že na nenadálou úrodu má vliv právě podivná Mar, a tak si odhlasovali, že ji budou držet zamčenou ve sklepení...

4. část: Vítek má plán

Dívka Mar prozradila Vítkovi, že je dědičkou Mořské říše. Aby se tam mohla vrátit zpátky, potřebuje vzácný tyrkys, modrý kámen, jenž jí odemkne vodní hladinu. Podaří se ho Vítkovi získat?

5. část: Útěk

Vítek se rozhodl, že pomůže dívce s modrými vlasy dostat se zpět domů do Mořské říše. Musel kvůli tomu ukradnout vzácný kámen tyrkys, který starosta nosil na krku. Když starosta zjistil, že mu tyrkys chybí, urychleně svolal mimořádný sněm. Podaří se Vítkovi Mar zachránit?

6. část: Viník musí pykat

Hajaja vás zavede na další sněm, který svolal starosta jednoho podivného města, jež po odchodu dívky Mar opět začalo trpět příšerným suchem. Devítiletý Vítek totiž ukradl váženému starostovi z krku jeho tyrkys a pomohl tak dívce Mar zpátky do moře. Jak sněm potrestá malého Vítka? Pomůže mu někdo?

7. část: Nekonečný modrý obzor

Malý Vítek je odsouzen k popravě, protože pomohl tajemné Mar zpátky do moře. Od té doby, co dívka zmizela, není ve městě opět žádná úroda a všichni obyvatelé proto chtějí Vítka potrestat. Jak tento napínavý příběh dopadne? Setká se Vítek se svým otcem, kterého ještě nikdy neviděl?

Čte: Pavel Oubram
Napsala: Klára Vlasáková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno v roce 2017.  

Spustit audio