Klára Vlasáková: Menstruace je tělesná funkce, na kterou by ženy neměly doplácet

27. srpen 2022

Skotsko schválilo zákon, který zpřístupňuje menstruační potřeby pro všechny na místech jako úřady, univerzity, školy. Země tak bojuje proti menstruační chudobě. Proč takové zákony už dávno neplatí všude po světě?

Nejdřív jedna otázka: Jak jste se vy, posluchači a posluchačky, poprvé dozvěděli o menstruaci? Vzpomínáte si na to? Bylo to v rodině? Nebo ve škole? Od kamarádů? A jak byla menstruace rámována? Jako přirozená tělesná funkce? Nebo jako cosi podivného, trochu podezřelého, o čem se vlastně moc nemluví a co by měly ženy a dívky ideálně pečlivě skrývat?

Čtěte také

Když jsme měli na gymnáziu hodinu věnovanou dospívání a změnám ženského těla – tuším, že nám mohlo být tak čtrnáct, patnáct –, tak ve třídě zůstaly jen dívky, kluci šli ven hrát fotbal. Podle reakcí na internetu to vypadá, že se někteří z toho fotbalu už nikdy nevrátili.

Když si totiž člověk pročte diskuze o skotském zákonu, zarazí ho nejprve jedna věc: Jak neobvyklé je, že se menstruace najednou dostala do veřejného prostoru. S tím se pojí celá řada předsudků a mýtů: Není to nefér vůči mužům? Neměli by dostávat něco zadarmo namísto vložek, aby si nestěžovali?

Data o menstruační chudobě v Česku

Tak předně – muži, stejně jako ženy, hygienické potřeby na toaletách volně dostupné obvykle mají. Nebo snad považuje někdo toaletní papír a mýdlo za nepřiměřený luxus, který mocně zatíží státní rozpočet, a tudíž bychom si na ně měli myslet sami? Berete si snad s sebou roli toaletního papíru a balení mýdla, když jdete do školy nebo na úřad, protože víte, že je tam nikdy nikdo nedává? A proč by tedy na toaletách neměly být vložky nebo tampóny pro ty, co je potřebují?

Čtěte také

Problém je v tom, že je menstruace často chápána jako něco „extra“, co přece jde nějak efektivně ovládnout a vyřešit. Přitom podle dat neziskové organizace Free Periods nemá dostatečný přístup k menstruačním pomůckám půl miliarda lidí, kteří menstruují. Výzkum organizace Plan International UK z roku 2017 říká, že každá desátá dívka si je nemůže vůbec koupit. Je něco snazšího než umístit na toalety ve školách právě vložky nebo tampóny? Musíme se o to vůbec přít?

Před dvěma lety, kdy se objevily první zmínky o skotském zákonu, prohlásil tehdejší premiér Andrej Babiš, že požádá Alenu Schillerovou, aby našla řešení i pro Česko. Plán na snížení DPH na vložky a tampóny se nicméně neuskutečnil. Stát namísto toho nakoupil vložky do svých hmotných rezerv.

Současná vláda snižování DPH neplánuje. O menstruačních pomůckách zdarma pak mluví koalice Solidarita, která chce opatření podobné tomu skotskému zavést v Praze. Téma řeší také Piráti. Silnější politická odezva ale zatím nepřišla.

Klára Vlasáková, spisovatelka

Faktem zůstává, že nám chybí data o menstruační chudobě v Česku. Je ale celkem jisté, že v souvislosti s rekordní inflací musí řada domácností škrtat docela základní položky. A náklady na menstruační pomůcky nejsou rozhodně zanedbatelné…

Jednou, aspoň jednou, by bylo fajn, kdyby řešení celé záležitosti, která ovlivňuje životy mnoha žen, nezůstalo u toho, že si několik mužů myslí, že to prostě není problém. A tím to skončí. Žilo by se nám tu všem pak lépe.

Autorka je dramaturgyně a scenáristka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.