Klára Sedláčková-Oltová má ráda všechny herecké disciplíny bez výjimky

9. leden 2016

Klára Sedláčková-Oltová pochází z Pardubic, kde odmalička trávila takřka veškerý volný čas v různých zájmových kroužcích. Od první třídy základní školy hrála na klavír a chodila do baletu, který asi pět let poněkud netradičně kombinovala se závodním lyžováním. Ve čtvrté třídě uvažovala o přestupu na taneční konzervatoř, ale naštěstí - jak dnes říká - si zlomila nohu, čímž bylo vyřešeno dilema rodičů, zda desetiletou holčičku pustit do víru velkoměsta.

K hraní na klavír a tancování později přidala dramatický kroužek.

Všechny tyto rodiči podporované záliby nakonec logicky vedly k tomu, že se Klára ve čtvrtém ročníku gymnázia rozhodla pro herectví.

Na následující čtyři roky studia na JAMU v Brně vzpomíná jako na jedno z nejhezčích období svého života, a to jednak kvůli vedoucímu pedagogovi Josefu Karlíkovi a jednak kvůli bezvadným spolužákům, s nimiž se sešla v ročníku.

Do Divadla v Dlouhé přišla na základě konkursu, v němž režisérka Hana Burešová hledala představitelku Stelly pro svou inscenaci Velkolepý paroháč.

Jejím prvním partnerem v profesionálním angažmá byl Karel Roden, který ji provázel i v jejím debutu filmovém (hráli spolu Dívku a Umrlce v Kytici).

Herečka Klára Sedláčková-Oltová v představení hry A. P. Čechova Tři sestry - postava Natálie (na snímku s Janem Medunou)

Sympatickou, zdánlivě křehkou herečku můžete znát i z mnoha televizních rolí, čerstvě jako „Alter Ego" Veroniky Žilkové ze seriálu „Všechny moje lásky".

V průběhu svého angažmá v Dlouhé měla štěstí na poměrně velkou řadu velmi rozdílných rolí, s potěšením si zahrála groteskní postavu kuchařky Catiche (Sýr, sýr!), poraněnou a postiženou Beth v inscenaci Mámení mysli (Sam Shepard), netypickou Rusalku (Kabaret Undine), vražedkyni Charlottu Cordayovou (a další role) v inscenaci Obrazy z Francouzské revoluce.

Herečka Klára Sedláčková-Oltová v pořadu stanice Déčko - (Vel) Mistr E - postava tetičky Rozárky

V Soudných sestrách s velkou chutí hraje čarodějku Magrátu Česnekovou, zcela jiného rodu byla například Lizaveta Drozdovová z Dostojevského Běsů nebo Natálie z Čechovových Tří sester .

Za postavu Kristýny Fialové v Našich furiantech získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon GRAND Festivalu smíchu v Pardubicích v roce 2011.

Matka dvou synů - školáka Kristiána a „školkaře Olivera“ - má ráda všechny herecké disciplíny bez výjimky a k rozhlasové práci přistupuje navíc s patřičnou dávkou pokory a fantazie, kterou „kouzelná bedýnka“ uměla vyvolat už v jejích dětských letech.

Tohoto faktu využil i redaktor František Mifek, když pozval Kláru Sedláčkovou-Oltovou do pořadu Návštěva.

Příjemné povídání o krásné práci, výchově synů i celém rodinném zázemí, jste mohli slyšet v sobotu 9. ledna 2016 krátce po 18. hodině.

Oba aktéři vás srdečně zvou k nerušenému poslechu!

autor: František Mifek
Spustit audio