Když si chtějí rekvizitářky vystřelit z herců, nalijí jim do skleniček skutečnou slivovici

25. duben 2015

Chcete vědět, co ve skutečnosti pijí herci na jevišti, nebo si sami zkusit vystoupit na prknech, která znamenají svět? V Jihočeském divadle v Českých Budějovicích je to teď možné. Vzniklo zde nové oddělení – Ateliér 3D, které nechává diváky nahlédnout do zákulisí a pořádá řadu netradičních akcí.

„Nápad na Ateliér 3D jsem měl v hlavě více než rok. Od ledna pak nastoupila jako jeho umělecká vedoucí Veronika Riedlbauchová a nyní 20. dubna jsme otevírali,“ připomněl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Veronika Riedlbauchová říká, že ateliér nabídne nový úhel pohledu. „Jihočeské divadlo je jediné v kraji, které má vlastní soubory a scénickou tvorbu. Chceme ukázat, že to není jen o tom přijít večer sehrát představení, poodhalíme, co se za divadelní tvorbou skrývá, a necháme lidi, aby si to sami zažili,“ vysvětluje.

Při Otevírací noci představilo Jihočeské divadlo novou scénu a Ateliér 3D

Ateliér nabízí program pro všechny věkové kategorie. V prostorách divadla si například můžete zahrát bojovou hru nebo se zúčastnit workshopů, kde jednotlivé osobnosti divadla představují svoji profesi. „3D“ v názvu je zkratka pro divadlo, divák, dílna. „Zároveň nás baví, že to odkazuje na prostorovost vnímání, na to, jak chceme dostat lidi za jeviště,“ dodává Veronika Riedlbauchová.

S novinkou souvisí i vznik studiové scény Na Půdě, která bude sloužit nejen repertoáru divadla. „Chceme ji využít nad rámec běžných představení. Mohou tu být scénická čtení, přednášky, koncerty, experimenty. Scéna je také otevřená všem zájemcům mimo divadlo, veřejnosti pro jejich vlastní vystoupení,“ vysvětluje Veronika Riedlbauchová.

Pod pokličku divadelní tvorby nahlédli lidé už při dubnové Otevírací noci. Svá kouzla jim zde například poodhalila vedoucí rekvizitárny Martina Krejčová. Prozradila, co mají herci ve skleničkách, když podle scénáře pijí víno. „Záleží, co mají rádi, používá se ledový čaj nebo jablečný džus. Občas uděláme i vtípek, že jim místo vody nalijeme opravdovou slivovici, ale to jen na derniéru,“ směje se.

Na jeviště dále uvidíte ovoce z umělé hmoty, pudink z molitanu, nivu z polystyrenu, preclík z provázku a místo šlehačky servírují rekvizitářky montážní pěnu.

Více si poslechněte v záznamu pořadu z cyklu Vltavín, který připravuje Zdeněk Zajíček.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.