Když podzimní slunce svítí do kostela ve Vyšším Brodě, ukazuje místo, kde se skrývá hrobka Rožmberků

23. říjen 2022

Třináct let se archeologové a geofyzikové průběžně vraceli do klášterního kostela ve Vyšším Brodě, kde bádali, ale také postupně psali unikátní příběh o hledání a objevování rožmberské hrobky.

Některé situace během pobytu v kostele, pod nímž hrobka leží, byly skutečně zvláštní. Třeba když na podzim dovnitř zasvítí slunce úzkým oknem presbytáře, vzpomíná geofyzik Jiří Šindelář.

„Světlo se logicky zalomí a osvítí část podlahy. A představte si, když jsem to zkontroloval, osvítí jenom tu část podlahy, kde se nachází rožmberská hrobka,“ popisuje.

„Můžeme si říct, že je to náhoda, ale já bych spíš věřil tomu, že ten, kdo zazdíval ten kámen, inscenoval tu velikou nástěnnou malbu, to udělal schválně. Nízké podzimní slunce ozáří tohle místo a Petr Vok zemřel 6. listopadu, takže při nízkém podzimním slunci. Věřím, že to lidé schválně zazdili tak, aby to prostě tu situaci ukazovalo,“ komentuje.

Jiří Šindelář navíc svůj názor opírá o další fakt. „Když si přiblížíme fotografii a podíváme se na část podlahy, kam svítí slunce, tak je to nejenom místo rožmberské hrobky, ale konkrétně její část, kudy se tam probourali lidé v prosinci 1902, když hrobku hledali. Já si myslím, že existovala nějaká ústně podávaná informace, báje o tom, že slunce ukazuje polohu rožmberské hrobky,“ dodává.

Více o hledání a objevování rožmberské hrobky ve Vyšším Brodě si poslechněte v magazínu Vltavín online.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související