Když jsou nápadníci rozmařilí

2. listopad 2005

Sameček australského ptáka lyrochvosta nádherného má jeden z nejsložitějších zpěvů mezi ptáky. K vlastnímu bohatému zpěvníku přidává během produkce přesné imitace hlasů mnoha dalších ptáků, s nimiž v lesnaté krajině žije. Je znám jedinec, který spolehlivě napodobil až šestnáct jiných druhů.

Lyrochvost zpívá tak hlasitě, že ho je možné za dobrých podmínek slyšet přes půl kilometru daleko. A jako by to nebylo dost, čím chce na samičku udělat dojem, okázale předvádí i svůj nápadný ocas, na každé straně orámovaný párem širokých skvrnitých per ladně zahnutých ve tvaru lyry.

Sameček se předvádí na mýtince o průměru asi půldruhého metru, kterou si sám upraví tak, že tam, kde je třeba, udupe vegetaci, vytahá kořínky a půdu nohama zkypří. Takových míst si ve svém teritoriu může připravit až dvacet a během hnízdní sezony je střídavě navštěvuje. Hlasitě přitom zpívá a pomalu se otáčí s ocasními pery přehozenými přes záda a hlavu, takže sám je téměř celý pokrytý pod bílým chvějícím se filigránským závojem. Samičky, které dlouhý ocas nemají, tato místa navštěvují, naslouchají různým sokům, porovnávají jejich tance a nakonec si jednoho z nich vyberou.

Sameček lyrochvosta ukrytý pod bílým závojem

Rozmanitost a velkolepost šatů, které si ptáci pro takovou soutěž v toku vytvořili, předčí všechnu fantazii. Bažant satyr má nejen tmavě červené peří s velkými stříbrnými terči, ale na hlavě má dva masité šmolkově modré růžky, jež může postavit, a na hrudi lysou lalokovitou náprsenku, kterou ve vrcholné fázi toku nadme do zářivě modrého balonu s krvavě červenými skvrnami.

Jedna skupina ptáků blízce příbuzných rajkám, lemčíci, si vyvinuli okázalou techniku námluv: žijí na Nové Guineji a v severní Austrálii. I když někteří mají hřebínek, žádné jiné nápadné peří jako rajky nevlastní. Místo toho samečci při toku vydávají na odiv nejrůznější zářivě barevné předměty, které v okolním lese nasbírají. Každý druh lemčíků má svůj vlastní estetický vkus a každý uspořádá jedinečně zaranžovanou výstavu, na níž své poklady předvádí. Například lemčík oranžovochocholatý postaví věžičku s kruhovou základnou a okolo ní vyčistí kruhovou pěšinku, na které tancuje. Lemčík zlatý postaví věžičky dvě. Využívá k tomu dvou sousedních stromků, jež spojí jakýmsi sedlovitým valem z klacíků, vyzdobených chomáčky světlého lišejníku. Ze všech nejsložitější loubí má lemčík prostý. Kmínek stromu použije jako centrální pilíř, podpírající střechu kónické, metr vysoké a půldruhého metru široké chatrče. Před vchodem rozprostře koberec z útržků zeleného mechu a na něj pečlivě naaranžuje hromádky květů, ovoce a pestře zbarvených hub.

Bažant satyr
autor: Ivo Budil
Spustit audio