Kdybych nezažila okupaci, byl by srpen můj nejoblíbenější měsíc. Omeletky s Halinou Pawlowskou

29. srpen 2021

Omeletky na Dvojce mají dnes skoro až banální náplň. Řeč bude o jednom obyčejně stráveném srpnovém dni na chalupě v Podkrkonoší. A proč? Málokdo si totiž uvědomí, jaké má štěstí, když se mu zrovna nic hrozného neděje.

Srpen mám ráda pro jeho zvláštní klid. Jako by se už příroda vyřádila v oslňujících měsících časného léta, jako by se vydala ze svých sil a teď vyčerpaná a spokojená čekala, až předá vládu podzimu.

Mám ráda srpen v Podkrkonoší, kde dny jsou mírně teplé a kdy noci jsou jiskrně svěží a ráno je tráva mokrá od kapiček rosy. Mám ráda, když slyším zvony kostela a moc ráda poslouchám rádio, když chystám sváteční oběd.

Dadaistická kavárna

Nic ale není tak idylické, jak se zdá. Dny Haliny Pawlowské jsou dle jejích vlastních slov dost pomalé a bolavé. Má totiž potíže s pravou paží. Odpoledne ji čekala masáž se cvičením v místním lázeňském domě.

Za odměnu jsem se stavila v penzionu Na kopečku, kde jsem si chtěla objednat dezert, který nabízeli na tabuli u silnice. ,Dala bych si kávu a čokoládovou pěnu,‘ pravila jsem. Servírka řekla: ,Tu nemáme.‘ ,Aha,‘ zarazila jsem se a znovu koukla na tabuli. ,Ale co je to ta choco mousse?‘ přečetla jsem a servírka, aniž by hnula brvou, řekla: ,To je čokoládová pěna.‘ Taky jsem nasadila poker face. ,Tak tu si dám!‘ řekla jsem. Pěnu alias choco mousse jsem dostala a byla navzdory dadaistické obsluze moc dobrá!

Smažit se dá kdeco

K pobytu na chalupě se vždy vážou chalupářská jídla. Recept na jeden takový prozradí i dnešní Omeletky.

Paní domácí našeho letního bytu nikdy nesmažila řízky. Ale trojobal používala často. Smažila kdeco. Nejvíc mi u ní chutnaly smažené kedlubny. Pěstovala je na záhoně, vždycky kedlubnu oloupala a nakrájela na půlcentimetrová kolečka, která obalila v mouce, vajíčku a strouhance a pak je smažila do zlatova a do měkka.

Vím, že k nim někdy vytvořila remuládu ze lžíce majonézy, strouhané okurky a cibule a byla to boží mana. Zkuste to někdy.

V Omeletkách ještě zazní tipy herce Václava Šandy na zajímavé filmy. Svůj názor na vítězství prozradí zpěvák David Kraus.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související