Kdy postava ztrácí srdce, a kdy kráčí za štěstím? V programu divadel je pestrý výběr premiérr

28. duben 2017

Co nového přinese poslední dubnový víkend? Studio Švandova divadla uvede premiéru hry Srdce patří za mříže, strašnické Divadlo X10 připravilo novou inscenaci Sibiřská výchova. V Brně můžete navštívit dvě představení: nový muzikál Viki kráčí za štěstím v Městském divadle a hru Síla zvyku v HaDivadle.

O posledním dubnovém víkendu můžete navštívit jednu ze čtyř premiér, které uvádějí divadla v Praze i Brně.

Sibiřská výchova v Divadle X10 ukazuje, jak začít znovu a jinak

Světový bestseller Nikolaie Lilina Sibiřská výchova se kromě filmového zpracování dočkal i divadelní adaptace. A nově ji uvádí strašnické Divadlo X10. Inscenace vznikla podle scénáře Ondřeje Novotného a Lucie Ferenzové, která se ujala také režie. V hlavní roli Kolimy, člena komunity sibiřských kriminálníků, takzvaných urků, kteří se řídí přísnými pravidly místního podsvětí, se představí Jakub Gottwald.

Z představení Sibiřská výchova.

Režisérku Lucii Ferenzovou zajímalo zejména téma jedince, který se rozhodl přehodnotit dosavadní život, odpoutat se od své komunity a začít znovu a jinak. „Hlavní představitel zjistí, že to, co celou dobu považoval za hodnotový systém, se rozpadá," vypráví o napínavém a strhujícím příběhu zločince režisérka Lucie Ferenzová. Inscenace Sibiřská výchova má premiéru v pátek 28. dubna 2017 ve strašnickém Divadle X10.

Srdce patří za mříže ve Studiu Švandova divadla

Odpovědnost, porušování lidských práv, násilí, kterého se dopouštíme nevědomky. To jsou hlavní témata hry Srdce patří za mříže mladého dramatika Davida Košťáka. Inscenaci ve Studiu Švandova divadla nastudovala režisérka Alžběta Burianová. Oba mladí tvůrci se v ní zabývají fenomény, jako je pronásledování příznivců hnutí Falun Gong v Číně, obchod s lidskými orgány nebo zneužívání dětské pracovní síly. V hlavních rolích se představí Martina Krátká, Jacob Erfemeijer, Marek Pospíchal a Klára Cibulková. Premiéra hry Srdce patří za mříže je v sobotu 29. dubna 2017 od 19 hodin ve Studiu Švandova divadla na Smíchově.

Srdce patří za mříže je poslední inscenací, kterou Švandovo divadlo uvádí v rámci cyklu „Intimita -Anonymita - Agresivita". Režisérka Alžběta Burianová a dramatik David Košťák dostali jako zadání napsat a nastudovat hru na téma násilí. Závažná témata jsou v inscenaci prokládána odlehčenými, přesto ale trpce ironickými scénami, o krtečkovi a jeho čínské kamarádce Pandě. Jak říká režisérka Alžběta Burianová, cílem nebylo moralizovat ani hledat východiska. Spíš jen poukázat na danou problematiku.

Viki kráčí za štěstím v novém muzikálu Městského divadla v Brně

Městské divadlo Brno uvádí v letošní sezoně v pořadí už druhý původní muzikál. Jeho autory jsou klasikové brněnského hudebního divadla dramatik a libretista Milan Uhde a skladatel Miloš Štědroň. Své společné dílo, které autoři napsali přímo pro Městské divadlo Brno, nazvali Viki kráčí za štěstím. Titulní postavu Viki, která touží po lásce a vzrušení, ztvární Lucie Bergerová. Režie se ujal Juraj Nvota.

Muzikál Viki kráčí za štěstím.

Děj muzikálu vypráví o pětatřicetileté ženě, která má sice hodného manžela a krásnou dceru, ale není se svým životem spokojená. Náhodou se potkává s populárním zpěvákem a saxofonistou Markem, do kterého se bezhlavě zamiluje a opouští kvůli němu svoji rodinu. Libretista Milan Uhde pro tento muzikál našel inspiraci ve skutečném životě. Příběh se odehrává na přelomu 60. a 70. let a je celý ve verších. Tím se zásadně odlišuje od těch, které se v brněnském Městském divadle běžně uvádějí. Premiéra muzikálu Viki kráčí za štěstím je v Městském divadle Brno v sobotu 29. dubna 2017.

Brněnské HaDivadlo uvádí inscenaci Síla zvyku

Brněnské HaDivadlo uvádí inscenaci Síla zvyku. Režie se ujali Jan Horák a Michal Pěchouček z pražského Studia Hrdinů. Co přimělo tvůrce ke ztvárnění předlohy kontroverzního rakouského dramatika Thomase Bernharda? Podle režisérů se jedná o velmi odvážné rozhodnutí.

Představení Síla zvyku.

„Autor má dvě základní témata. Snaží se pojmenovávat nevyřešenou nacistickou minulost Rakouska. A druhým tématem je role umělce ve společnosti, především jeho selhávání," vysvětluje jeden z režisérů Jan Horák. Hlavní roli ztvárnil Cyril Drozda. Premiéra inscenace je v pátek 28. dubna 2017.

autor: juk
Spustit audio