Kdy poslat dítě na první letní tábor?

3. červenec 2017

Bojíte se, aby odloučení od rodiny zvládlo? Nemůžete ho jen tak hodit do vody, ale pořádně připravit. Jak na to?

Přípravu potřebuje každé dítě. „Pokud mu říkáte: ´Už abys tam byl a my měli klid´, je to špatně,“ říká psycholožka studia Anavia Ivana Dlouhá. Líp je naznačit, co ho tam čeká. Potká nové kamarády, naučí se poznávat přírodu a třeba i opékat buřty venku na ohni,…

Dítě se na tábor musí těšit. Nesmí těch pár dní bez vás brát jako nějakou křivdu. „Taky by se nemělo stát, že ho posíláte pryč jen proto, že vy chcete sami k moři.“ Váš vzájemný vztah to může poznamenat celoživotně. Kdy tedy začít s tréninkem soběstačnosti?

Jak cvičit soběstačnost?

Podle psycholožky vlastně už od narození. Svou maminku dítě hledá od chvíle, kdy rozezná tváře. „Plné uvědomění přichází kolem tří let, kdy se nesamostatný potomek od rodiče ani nehne.“ To už je ale náznak budoucích problémů. Co s tím?

Dítě by mělo vidět, že kolem sebe má i další milující „pečovatele“, kteří mu neublíží. „Ideální je, pokud už roční dítě (které už nekojíte), dáte nejdřív na jednu noc k babičce, tetě nebo blízkému příbuznému. Hlavně mu nesmíte opakovat, že jen vy jste tady pouze pro něj. Že jen s vámi může být šťastné. Že ostatní jsou zlí.“

Dítě na sebe nefixujte

„Pokud dítě na sebe zafixujete, bude časem nešťastné,“ varuje psycholožka. Určitá míra samostatnosti je velmi žádoucí. Pokud nemáte jinou možnost, zkuste dávat dítě aspoň na pár hodin do mateřské školky.

Ze začátku budete jen sedět a koukat, jak to zvládá. Pak si třeba zajdete nakoupit a zas se vrátíte. Potřebuje vidět, že i když nejste vedle něj, není to tak hrozné. Tím se pomalu učí odloučení, časem klidně na 6–8 hodin.

Co na to psycholožka?

„Souvislost mezi nemocí s psychickým stavem je už prokázána a taky mohla s odloučením souviset,“ říká psycholožka. 17 dnů pro tak malé dítě je podle ní hodně. U dětí do 8 let se běžně doporučuje týden. Každé dítě ale prožívá odloučení individuálně.

Na druhou stranu prý ale není dobré, pokud za dítětem jedete nebo mu telefonujete. Jitříte tak jeho rány. O tom, co bude po celou dobu tábora potřebovat, byste měli vědět před odjezdem (ne až v době konání tábora).

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.