Kdy může zelenina kazit naše úspěšné hubnutí? Zeptali jsme se výživové poradkyně Martiny Jandové

23. září 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:40 Rozhovor s herečkou Danou Morávkovou
  • 05:18 Módní návrhářka Jitka Šedová a podzimní nepromokavé pláště
  • 09:30 Kdy může zelenina kazit hubnutí? Zeptali jsme se výživové poradkyně Martiny Jandové
  • 13:12 Zvýšená hladina cholesterolu v krvi a jak ji léčit
  • 17:32 Už někdy byli v tiny house?
  • 22:24 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku

Kdy zelenina může kazit hubnutí?

Zelenina jako taková nám může být nápomocná v udržování váhy i při hubnutí. Díky vitamínům, minerálním látkám a vláknině by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět.

Ale i zelenina může být nevhodně upravená a pak nám může naši snahu o hubnutí kazit.

Kdy se tak děje?

Čtěte také

A začínáme klasikou v podobě smaženého květáku. A ačkoliv v souboji smažený květák versus smažený sýr by květák jistě vyhrál, i přesto se jedná pokrm, který nám z denního doporučeného příjmu energie ukrojí pořádný kus - v takovém jídle přijmete zhruba 2000 kJ. A to nezapočítáváme další energii v podobě přílohy a oblíbené tatarky. Jistě uznáte, že taková bomba vám zhubnout rozhodně nepomůže. Navíc na takto sestaveném talíři nám chybí důležité bílkoviny.

Lepší variantou je květák vařený, dušený, nebo pečený v troubě. A zpestřit si ho můžete například nějakým jogurtovým dresinkem. Pokud budete chtít dodat i bílkoviny, tak si květák můžete zapéct v troubě s vajíčkem a sýrem, skvělý je i květákový mozeček.

Grilovaná zelenina

Čtěte také

Asi už se vám někdy stalo, že jste si v restauraci s dobrým úmyslem objednali grilovanou zeleninu a na talíři vám potom přistálo pár kousků papriky, cukety či jiné zeleniny utopené v oleji. Toto už bohužel záleží jen a jen na kuchaři a je to trochu sázka do loterie.

Pokud si však zeleninu ugrilujete sami a přidáte jen malé množství kvalitního oleje, tak se jedná o skvělý doplněk třeba ke kousku libového masa. Dejte však pozor, abyste zeleninu při grilování nespálili, kalorie navíc to sice znamenat nebude, ale je tu riziko vzniku škodlivých látek.

Dušený špenát a zelí

Čtěte také

Zelí a špenát mohou být rozhodně skvělou volbou a díky za ně v situacích, kdy mohou odlehčit i české klasiky v podobě vepřa knedla zela apod. Opět ale záleží na zvyklostech kuchaře a není výjimkou, že se setkáte se špenátem, kde je víc másla a smetany nežli samotného špenátu a se zelím, kde valnou část tvoří špek, slanina a mouka.

Rozdíly v energetických hodnotách takových příloh mohou být opravdu obrovské - od 100 kJ na 100 g, pokud zvolíte úpravu zcela "na přírodno", až po 500 kJ na 100 g u zmiňovaných zahušťovaných variant připravovaných na tuku.

Zeleninové krémy

Zeleninové polévky jsou skvělé, horší je to ale v situacích, kdy se do polévky přidá nemalé množství smetany, případně se zahušťuje moukou a na závěr se ještě polévka zjemní máslem.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

A rozdíly mohou být opět velmi zásadní. Pokud si polévku připravíte jen pouhým rozmixováním vařené zeleniny, máte výsledek o cca 200 kJ na porci, pokud se bude jednat o smetanovou verzi, můžete v jedné porci přijmout i 1000 kJ.

Zeleninové quiche

Čtěte také

Na zeleninové koláče neboli quiche můžete narazit čím dál tím častěji v různých bistrech či kavárnách. Nejčastěji se však jedná o koláč z listového či křehkého těsta, kdy se v případě obou variant jedná o dost tučný základ. Náplň pak většinou tvoří smetana v kombinaci s vejcem a tučným sýrem, takže energetická hodnota takové „svačinky“ hravě převýší celý oběd.

Na quiche ale zanevřít nemusíte! Stejně jako u naprosté většiny jídel je možné připravit si vhodnější variantu této dobroty. Těsto si připravte z celozrnné mouky nebo mletých vloček a malého množství oleje, jako náplň použijte větší množství zeleniny a například cottage sýr rozmíchaný s vejcem.

Zeleninové saláty

Čtěte také

Možná se teď podivíte, co v takovémto seznamu takový klasický zástupce zdravého jídla, jako je zeleninový salát, vůbec pohledává. Není ale salát jako salát a i z něho lze udělat "kalorickou bombu". Nejde zde o zeleninu jako takovou, ale záleží především na použitém dresinku a ostatních přísadách, které salát obsahuje.

Třeba i takový klasický Caesar salát se svým majonézovým dresinkem, smaženými krutony, parmezánem a slaninou není při hubnutí to pravé. Energetická hodnota takového salátu se pohybuje většinou mezi 2000 - 3000 kJ na porci.

Čtěte také

Pokud to lze, tak v restauraci číšníka poproste, jestli vám může dát dresink samostatně a vy sami se už potom rozhodnete, kolik a jestli vůbec si ho do salátu přidáte. A tučné přísady v podobě slaniny či krutonů můžete nechat na talíři. Pokud však vaše vůle ještě není tak vytrénovaná, abyste odmítnutí zvládli, opět poproste už při objednání, aby tyto přísady kuchař vynechal.

Častou přísadou v salátech jsou také sýry, bohužel většinou ty tučnější. Oblíbený je například salát s kozím sýrem, porce sýra většinou převyšuje 100 g, což se opět na výsledné energetické hodnotě značně projeví.

Zeleninové chipsy

Čtěte také

Zeleninové chipsy se sice tváří jako zdravější alternativa klasických chipsů, ale co do obsahu tuku a energie jsou na tom ve většině případů úplně stejně jako chipsy z brambor, ne-li hůře. To platí v případě chipsů smažených, výjimečně můžete narazit i na sušené zeleninové chipsy, které mají vhodnější složení.

Pokud ale opravdu chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte raději po zelenině čerstvé. Případně si můžete zkusit udělat domácí zeleninové chipsy v troubě, na jejichž přípravu použijete jen malé množství kvalitního oleje nebo je lze připravit i zcela bez oleje.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.