Kdy je sonografie bezpečná v těhotenství? A jak na ni připravit dítě?

8. listopad 2017

Lékař radí, co dělat, aby se děti nebály ultrazvuku? A jak jim vysvětlit, co se bude dít?

„Sonografie je neinvazivní vyšetření, které jde provádět bez jakéhokoli omezení,“ tvrdí vedoucí oddělení dětské sonografie Kliniky zobrazovacích metod FN Motol Zdeněk Hříbal. Zjednodušeně řečeno: lékař přiloží na vyšetřované místo sondu a rázem na obrazovce „vidí pod kůži“.

V lidech je pořád obava, jestli je sonografie bezpečná pro dítě v prenatálním stavu. „Určitě bezpečná je. Ale v prvním trimestru bych opatrný byl,“ říká lékař. Sono by mělo být velmi krátké a jen v nejnutnějších případech. Po tomto období je to už bezpečné i pro nenarozené dítě. „Děláme to docela často pro vyloučení srdečních vad,“ ujišťuje.

Dětem neříkejte, že to nebolí

U dětí, které jdou na ultrazvuk popré, je podle Hříbala důležité, aby se nebály. Volí proto humor. Důležité je situaci odlehčit. Neříkat, že to nebolí. Je třeba malého pacienta přenést do nějakého jiného (pohádkového nebo legračního) světa. Spolupracovat musejí taky rodiče a důležité je odhodit bílý plášť, ze kterého mohou mít děti taky strach.

Váš příběh:
Dvouletá dcerka potřebuje sonografii břicha. Už odmala má hrůzu z lékařského prostředí a už před pár dny jsme se o vyšetření pokoušeli. Ale jen stále brečela, nešlo jí utišit, nechtěla spolupracovat. Na radu lékaře jsme se jí doma pokoušeli všechno vysvětlit formou hry. Nepovedlo se. Co dělat?

Na Vašem příběhu je vidět, jak důležitý je přístup samotného lékaře. „Dělá se to třeba prostřednictvím medvídka, na kterém ukazuji, co pak dělám. Pokud má váš potomek sourozence, tak pacientovi na něm ukazuji, že se doopravdy nic neděje. Taky ještě v čekárně říkám: Na scénu se připraví Jaroušek Koloušek... Další možností je, že si spolu zazpíváme.“

Nemocné dítě

Jak dítě připravit?

Hříbal s ultrazvukem pracuje už 30 let. Kvalita zobrazení je už prý nesrovnatelná. „Dnes vyšetřujeme děti od hlavy až k patě. Hlavičku, krk, hrudník, bříško až po klouby a svaly.“

Ideální je, pokud před vyšetřením dítě hodně pije, což ale neplatí u novorozenců. „Vodní prostředí je pro ultrazvuk dobře vodivé. Vidět jsou tak střevní kličky nebo žaludek a močový měchýř.“ Doba vyšetření je 5−10 minut.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio