Kdy to bylo?

2. leden 2013
Kdy to bylo?

Zábavný soutěžní seriál, který prostřednictvím krátké rozhlasové hry představoval nejrůznější dějinné události.

Posluchači se tu dostaly dostatečné charakteristiky a indicie, aby tak, pokud se hodlá zúčastnit soutěže, mohl zodpovědět otázku, která byla součástí každého pořadu.

Na 25 minut jste mohli vstoupit třeba do komnat Ludvíka IV., projet se automobilem s Eliškou Junkovou, přistát poprvé u břehů Ameriky, objevovat lék proti vzteklině. Prostě: na chvíli se ponořit do děje a (skoro na vlastní kůži) prožít nejrůznější okamžiky, které měnily podobu světa. Malá lekce historie vám zábavnou formou poskytla množství informací, krom jediné: „Kdy to bylo?“.
Své odpovědi na tuto otázku jste mohli zasílat na e-mailovou adresu pořadu: kdytobylo@rozhlas.cz

Historie:
Pořad se poprvé objevil v programu Československého rozhlasu v roce 1978 (tehdy jako občasník). Od roku 1980 se stal pravidelnou součástí vysílání. Až do dnešních dnů vzniklo díky obrovskému autorskému podílu Michala Madryho (který je v současné době externím spolupracovníkem) přes 800 pokračování.
Pořad jsme vysílali do prosince 2012.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.