Kdo zpívá falešně, nemůže se vymlouvat na hlasivky

12. červenec 2010

Za znak dobré hygieny je obvykle pokládána péče o čistotu naší tělesné schránky za pomoci mýdla, šamponu a pasty na zuby. Slyšeli jste ale už někdy o hygieně hlasu? Co si pod tím máme představit? Jak fungují naše hlasivky a čím jim škodíme? Jak o ně správně pečovat (což musí především ti, co se jím živí, jako herci, zpěváci a např. i rozhlasoví a televizní moderátoři) nám mj. v dnešním (pondělním 12.7.) pořadu Setkání Hosta do domu (po 11:05 hodině) radila primářka hlasového a sluchového centra Praha Jitka Vydrová.






"Hlas je jedním z klíčových nástrojů komunikace mezi lidmi. Proto si zaslouží naši péči," řekla specialistka, která nám mj. poradila, na kolik stupňů si máme v tomto horkém počasí nastavit klimatizaci, abychom neochraptěli (teplota v místnosti by, podle jejích slov, měla být o 6°C nižší, než je teplota venku) . Ke své profesi se dostala přes lásku k hudbě a medicíně. Od dětských let hrála na klavír a lákal ji i operní zpěv. Rozhodla se proto spojit své zájmy a vystudovala otorhinolaringologii (pod tímto krkolomným názvem se skrývá specializace „nosní, ušní, krční“). Mezi její přátele patří mnoho divadelních a pěveckých celebrit, které si k ní chodí pro radu, když mají problémy s hlasem.

Kromě toho se věnuje pedagogice a učí na DAMU a na pražské konzervatoři fonetiku a fyziologii hlasu. První rada, kterou při svých hodinách dává začínajícím umělcům, je vynechat kávu a cigarety, které prý s hlasem dokáží řádně "zatočit". Důležité je také naučit se správnému bráničnímu dýchaní. Na hlasivky působí také psychický tlak, proto s nimi operní zpěvačky mívají před premiérou problémy. Patálie s hlasem mají i tzv. ohrožené hlasové skupiny, mezi které patří např. učitelé a telefonní operátoři, protože musí mluvit hlasitě a tak, aby jim bylo dobře rozumět.
A jak je to s falešným zpěvem? Není to vůbec záležitost hlasivek! Kdo dobře zpívá, má vlastně „schopnost přesné reprodukce toho, co slyší“. Je to umění vrozené, které se u dětí, které ho nemají, dá korigovat tím, že „budeme svého potomka poctivě opravovat, což učitelky ve školkách obvykle nedělají“. Dobrý hudební sluch se dá natrénovat, stejně jako jakýkoli sport a bývá to otázka asi 2 let.

Soutěže, jako třeba Česko hledá SuperStar, považuje za skvělou příležitost, jak dát šanci každému, kdo si myslí, že má talent a dobře zpívá. Kdo ale chce být skutečně dobrým (což chtějí všichni), měl by určitě projít hlasovým školením. Jak může hlas ovlivnit hormonální antikoncepce, mateřství, věk apod.? Existují podobné hlasy, nebo je každý jedinečný? Co s ním udělá alkohol a s čím souvisí jeho barva? Jaké jsou druhy operací hlasivek a co jsou “hlasové protézky“?
Více si poslechněte sami v audiozáznamu….



Nestihli jste páteční (9.7.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si v článku Věry Luptákové: Četníci, ti skuteční, byli podle M. Dlouhého opravdoví vlastenci …

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.