Kdo má oschlé záhonky bez sněhu, může vyrazit a začít pracovat na jahodách
Páteční poradna patřila jahodám. Hosty byli Ludmila Dušková a Jan Kopřiva.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A právě začíná na Dvojce Českého rozhlasu naše Zahrádkářská poradna. Spolupracovníci časopisu Receptář Ludmila Dušková a Jan Kopřiva. Dobrý den.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A jahody, naše dnešní téma. Tak dneska už je to docela běžné, že si i v prosinci, v lednu, v únoru kupujeme v obchodech jahody, ale není nad to, když je máme z té naší vlastní zahrady, protože mají úplně jinou chuť.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já ale myslím, že přece jenom jako jahoda patří k rostlinám nebo plodinám, které se na těch zahrádkách stále pěstují. Vidíme i na malinkých zahrádkách pár sazeniček a dokonce jsou i takové zajímavosti, že se mohou jahody pěstovat na balkoně, ale o tom Liduška bude mluvit později. Já bych možná teďko řekl pár slov k tomu, když máme záhonky s jahodama, konečně snad dnes se oteplilo, konečně snad je tady to očekávané jaro.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Má být 20 stupňů až o víkendu.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Takže 20 stupňů se přímo připálíme na sluníčku. Nicméně si myslím, že je ideální čas, pokud máme proschlé záhonky, to tedy zdůrazňuju, protože přiznám se, že já na chalupě mám ještě pořád na nich sníh, takže tam nevyrazíme, ale ti, kdo mají oschlé záhonky, mohou vyrazit a začít pracovat v jahodách. U těch jahod po té letošní zimě ten zdravotní stav bude asi trošičku horší, přece jenom byly tuhé mrazy, a tam, kde nebyla sněhová pokrývka, ty jahody dostaly opravdu zabrat, takže podívat se, jestli ta srdíčka začínají se zelenat, začínají obrážet, to je důležité a potom asi bude chtít odstranit všechny uschlé a zmrzlé listy. Pozor na těch listech je celá řada houbových chorob, takže ty listy buď kvalitně zkompostovat nebo prostě zasanovat, nechci říct spálit, ale prostě zasanovat tak, aby se nám dál náhodně nemohly ty houby šířit. Bude nutné určitě ty jahody přihnojit. K tomu přihnojení je dnes celá řada hnojiv. Mně se líbí hnojivo, které je organicko minerální, má pozvolné uvolňování živin, takže ty živiny se postupně uvolní po celou dobu a tím, že to je organické, tak je to samozřejmě ekologické hnojivo, což u těch jahod je úplně úžasná věc a to hnojivo navíc obsahuje velké množství slepičinců, takže to je myslím to, co přesně na ty naše zahrádky patří, takže přihnojit a určitě okopat. Pozor okopávat velice opatrně, protože jahody mají poměrně mělko ty kořínky, tak, abychom je nepoškodili, takže kolem rostlinek velice opatrně spíš to meziřadí tam můžeme důkladně okopat, odplevelit, takže to bude taková základní práce, kterou si myslím, že právě o tomto víkendu můžeme dělat.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To vše platí pro případ, že máme jahodové záhony založené už z minulých let, ale teď jde o to, že třeba chceme záhon úplně nový, chceme všechno vyhodit, anebo se pustit vůbec do sázení jahod poprvé, tak co byste doporučovali, po jakých druzích bychom třeba měli sáhnout?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Pokud budeme chtít zakládat nový jahodový záhon, tak tady bych doporučovala spíš období léta, to znamená někdy na konci srpna, na začátku září, kdy je vlastně k sehnání kvalitní sadba a je velký výběr odrůd. Teď na jaře se spíš jenom jahody dosazují, to znamená, že pokud se stalo, že některá ta sazenice vymrzla nebo se nechytila z předchozího roku, no, tak samozřejmě je zapotřebí to místo doplnit, ale tady v tomto případě je spíš lepší koupit si sadbu v takových těch sadbovačích a použít ji pro obnovení toho dejme tomu řádku. Ale co se týká vyložena nových záhonů, tak tady je lepší počkat až na to letní období.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Nicméně vy máte před sebou, Lído, sáčky se sazenicemi jahod.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Mám, mám, protože ...
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Málokdy se kupují. Většinou se kupují právě už vypěstované.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, jahody se pěstují hlavně ze sadby, ale teď v posledních letech je možnost vypěstovat si jahody i ze semínek. Tady bych jenom apelovala na to, že je to opravdu výhoda, protože ty jahody, které vypěstujeme ze semen, jsou absolutně zdravé a jsou bezvirózní, trvá to sice trošku dýl, ta práce s tím je trošku větší, ale řekla bych, že kdo si chce s tím pohrát nebo speciálně třeba děti si chtějí vypěstovat vlastní jahody, tak určitě to můžou zkustit a já bych v tomhle tom případě doporučila 3 velmi zajímavé odrůdy, a to je odrůda Grandian a odrůda Delician, jsou to stáleplodící velkoplodé jahody podotýkám, které tedy es vyznačují nejen kvalitní, kvalitními plody, ale vynikající chutí. A do třetice pak ještě odrůda Temptation, a to jsou jahodníky převislé, které jsou velmi zajímavé tím, že se dají vysazovat do nějakých závěsných nádob nebo dokonce do truchlíků a oni mají schopnost rychlého odnožování, takže v momentě, kdy ta sazenice se zase zvětší nebo kdy už naroste do patřičné velikosti, tak okamžitě odnožuje, vytváří nové a nové šlahouny a z těch dalších šlahounů zase další šlahouny, takže takové jahody visí i několik dejme tomu metrů dolů, což je veliká výhoda. Potom je možné zase obráceně jahody tohoto typu třeba přivazovat k nějaké opoře, takže potom docílíme tedy toho, že ty jahody rostou pomyslně dejme tomu směrem vzhůru, ale v žádném případě jahody se nikde nepnou tak, jak některé reklamní třeba jsme viděli kolikrát obrázky jahodníky až do nebes, tak pozor, tak to ne, protože to je všecko udělané tak, že jsou ty šlahouny přivázané k nějaké opoře.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já bych tady možná řekl takovou trošku humornou příhodu s těmi pnoucími jahodami nebo s těmi naopak převislými, kdy na Jižním Městě v loňském roce to vyvolalo přímo soudní spor. Jedna pěstitelka tam měla v truhlíky ty jahody a ty jahody visely až na balkon, který byl pod nimi a ti sousedi samozřejmě, když jim to tam viselo, neodolali a ty jahody trhali a ta sousedka ...
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsou sousedská práva klasická.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
No, řešili to tam vlastně a bylo to velice složité, protože ani právníci pořádně nevěděli, jestli to je stejná situace, jako když jdou větve stromu přes plot.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já bych se přimlouvala k těm převislým z toho důvodu, že odpadá taková ta velká mravenčí práce na jahodovém záhonu, kde se hodně množí plevel a hodně se rozrůstají. Jsou snadno zvladatelné?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Jsou samozřejmě už proto, že je máme v nějakém omezeném prostoru, to znamená v nějaké nádobě nebo v truhlíku, no, tak si můžeme opečovávat každý den by se dalo říct a jsou to jahody určené vyloženě pro ty, kteří zahrádku nemají, to znamená jenom třeba nějaký balkon nebo terasu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale pozor na sousedy. 221552525 anebo také jejakaje@rozhlas.cz. To je spojení sem k nám do vysílání, odpovídají Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Povídáme si o jahodách, o tom, jak se jahody vysévají, to už za chviličku, ale ještě vás poprosím, Lído, kdybyste byla tak hodná a zopakovala názvy těch tří druhů jahod, které můžeme vysévat pro posluchačku.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Tak ty velkoplodé, jak jsem tady říkala, to jsou a stále plodící navíc, to jsou odrůdy Grandian a Delician F1, obě jsou hybridní. A ten jahodník převislý, jak roste až do těch dalších pater, nebo visí až do dalších pater, se jmenuje Temptation.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A teď, jak se sejí?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
A tady se nejvíc chybuje, protože jahody mají velmi drobná semínka. Víme to už z toho, že, když si prohlídneme pořádně ten plod, tak ty pecičky na něm jsou opravdu droboučké a to jsou vlastně ta semínka, takže právě z toho důvodu se s nimi musí i vlastně nakládat. To znamená, jestliže je budeme vysévat, tak musíme mít kvalitní, velmi kvalitní substrát, může postačit kolikrát i pouze perlit, stačí naplnit nějakou mělčí malou misku a na povrch, úplně na povrch se rozmístí ty semínka jahod, ty se nezasypávají, to je velmi důležité. Pak se to ta semínka pouze rosí a je důležité přikrýt si ten výsev nějakým sklem nebo igelitem, prostě něčím, aby nedocházelo k extrémnímu výparu nebo k rychlému vysychání toho výsevu, to by bylo špatně. Ty jahody poměrně rychle klíčí, to je velmi zajímavý, takže velmi brzy uvidíme, ale hrozně pomalu pak rostou, takže i na to, s tím počítat a jakmile ty jahůdky nebo ty maličké rostlinky dorostou dejme tomu do výšky asi 1 centimetru, tak pak je zapotřebí už je rozsázet do nějakých květináčků vždycky po jedné rostlině, dopěstovat a jakmile už má patřičnou velikost, tak už s ní můžeme počítat pro výsadbu do té nádoby, jak jsme tady řekli, no, a potom už ji pěstujeme úplně stejným způsobem jako jahody na zahrádce. Jenom tady je určitá výhoda bych ještě chtěla říct, že u toho převislého jahodníku můžeme klidně sklízet ty jahody i v zimě, a to tehdy, jestliže si takovou sazenici v té závěsné nádobě umístíme někam do veranda nebo někam do chladného prostoru a i tady v tomto místě budeme sklízet třeba na Vánoce.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a důležitá ale ta rada byla na tom začátku, že je potřeba je nezahrabávat, nezasypávat, nechávat semínka na povrchu, ale přikrýt je, aby nevyschla, to je důležité.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, a pravidla samozřejmě ale pouze rosit.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak telefonát už je tady, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, už se můžete ptát, už jste ve vysílání, ano.
posluchačka
--------------------
Tak tady posluchačka z Moravy, z Brna a já bych chtěla paní doktorce říct svůj poznatek od jahodách, já je pěstuju od roku 2001 na jednom místě, neustále na jednom místě, neokopáván, jen vyhrabu, oberu listy, pokud je tam nějaký plevel, tak ten tady odstraním, na jaře je pohnojím prostě hnojivem, který patří na jahody, pokud to seženu a jinak dávám NDK, zalévám je a nedovede si představit, co já jsem sklidila každý rok jahod. Neúměrné množství. Já rozdávám všem známým, přítelkyním, zavařuji, dělám džemy, ale mám toho tolik, že opravdu skutečně nevím, co s tím.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, ale já ...
posluchačka
--------------------
Ano, prosím.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Já tomu věřím, protože vy zřejmě nepěstujete jahody na té netkané textilii, ale přímo jenom na záhonu.
posluchačka
--------------------
Jenom na záhonu.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, přesně tak.
posluchačka
--------------------
Jenom na záhonu a pokud je pěstuji na té textilii, ano, mám krásný keřík, mám tam 3, 4 pěkné jahody velké, já je také nemám příliš malé, záleží totiž na odrůdě, ale tyhle ty jahody mně stejně kvetou dvakrát do roka a dvakrát do roka sklízím tolik jahod, že přála bych vám to vidět, abyste uvěřila, že je to možné, že tolik jahod jsem ještě nikdy nikde neviděla a všem svým známým a dobrým přátelům to doporučuji.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, já tomu věřím, ale je to zřejmě z toho důvodu, že ty šlahouny, které se tam vytvářejí, tak mají možnost zakořenit, a na těch máte potom nové a kvalitní jahody, takže to je naprosto normální a v pořádku.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A kdy se používá netkaná textilie?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Ta netkaná textilie se samozřejmě musí použít při té výsadbě v okamžiku, kdy vysazujeme jahody, už musíme tu textilii tam mít položenou. Není možné, někde jsem to viděl, že vlastně vysadí jahody a pak pracně ji na to natahují. Na to se musí myslet při výsadbě, natáhnout textilii, prořezat křížky a do toho vysazovat.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, další telefonát už je ve vysílání. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Jsem to já?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, jste to vy.
posluchačka
--------------------
Tady Marečková. Prosím vás pěkně, paní inženýrko, já se bohužel nemůžu k vám už delší dobu dovolit i přes Receptář na tu novou linku, nemám otázku na jahody, ale na rajčata. Už jsem vám tam nechávala vzkaz, jestli byste mi nemohla poradit, jaký mám pěstovat rajčata cherry, aby nepukaly? Mně praskají a zaléváme to pouze zespoda, tak jestli existuje nějaká odrůda, která nepraská? Cherry jsou to, maličký.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, drobná rajčata. Tak například můžete zkusit Cherolu anebo teď tu novou odrůdu Perun, ta je taky velmi pěkná a dobrá, ale pozor, já bych chtěla říct, že kolikrát to praskání není vyvolané tím, že i když zaléváte pravidelně ke kořenům ty rostliny, ale někdy to může způsobit i třeba jenom rosa nebo déšť anebo voda, která přijde na ty plody, i to vyvolává praskání. Takže pozor na to. A prakticky taková odrůda, která by absolutně nepraskala, neexistuje. Všecko bohužel závisí na tom, jaké vždycky v tom daném roce bude počasí.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den, zdravíme i vás dalšího posluchače.
posluchač
--------------------
No, dobrý den. Jo, dobrý. Já mám takový dotaz, jestli existuje taková možnost lesní jahody, jestli se prodávaj, který se daj vypěstovat na balkoně nebo na zahrádce, ale prostě lesní jahody, nebo jestli je musím vzít z lesa, jestli to vůbec jde, jestli se to smí a tak dále, protože ty lesní jahody jsou nejlepší ze všech.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já si to teda vezmu, nesmí se to, nesmí se to z toho lesa brát, nesmí se to tam odebírat a to přesazení jako takové by jim neprospělo, protože ty podmínky, které mají na těch mýtinách jsou trošičku jiné než na té zahrádce, nicméně je k dispozici odrůda, která se jmenuje Rujana a ta bych řekl, že se dá říct je vlastně lesní jahoda.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
A je vynikající a hlavně vám bude plodit prakticky po celé léto až do zimy.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak děkujeme za odpověď a přidáme další otázku. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Ostravy. Já bych měla prosbičku, jestli byste mohli upřesnit název toho organického hnojiva na jahody, ráda bych si ho koupila, tak, jestli by váš host byl tak laskav. Děkuji vám pěkně.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já bych vám strašně rád ten název řekl, ale vysílací zákon nám to neumožňuje, zkuste na chat, na kterém budeme potom.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Je to přírodní hnojivo pro jahody.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
My vám tam ten název napíšeme.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A jinak ten chat je dvojka.rozhlas.cz, tam budou od půl jedenácté naši hosté, tak tam směřujte, prosím otázku. Máme tady dotaz, který přišel elektronickou poštou, ale ten se týká sousedských práv, a tak třeba to budete vědět, já se zeptám za něj, sousedova borovice stíní polovinu zahrady, tak mohu požádat, aby tu borovici nějakým způsobem snížil, upravil a podobně? Poraďte prosím.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Tak já myslím, Stáňo, že na tohle by to chtělo vzít si tady sem právníka, těch dotazů by bylo určitě hodně.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak ho přiveďte příště.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Myslím si, i to jsme schopni zajistit. Nicméně já bych v tomto případě, vím, co každý právník řekne, na prvním místě je domluvit se. Pokud dojde k domluvě, vždycky se to dá vyřešit, je to prostě kompromis obou stran a je to vždycky lepší, protože, pokud to jde soudní cestou, tak ty náklady jsou enormní a nedoporučuju to.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, dobrý den. Už jste ve vysílání. Ano.
posluchačka
--------------------
Dobrý den a zdravím všechny posluchače. A podepisuju se pod to pěstovat jahody všeho druhu, na balkonech, na záhonech, mám osobní velké zkušenosti, je to velký boží dar a jestli bychom mohla jenom závěrem zmínit, že je určitým lidem velice líto, že 10. března vůbec nebyla vzpomenuta Milada Horáková, generál Píka a Jan Masaryk, tak, prosíme, jestli je možné to napravit. Mějte se hezky, boží ochranu všem. Na shledanou.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, my vám děkujeme mnohokrát, ale já myslím, že určitě tato jména byla zmíněna třeba v jiných pořadech Českého rozhlasu, tak jste zrovna třeba možná nebyla při vysílání, ale děkujeme i vám. Děkujeme. A máme tu dalšího z vás. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Ano, dobrý den. Jsem to já?
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jste to vy a už se můžete ptát.
posluchačka
--------------------
No, dobrý den, tady je posluchačka ze severní Moravy. Já jsem se chtěla zeptat vašich odborníků, jestli se vysévají rajčata jako hromadně, nebo jestli se může do kelímku může dát po jednom semeni, co je lepší?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, v každém případě je asi lepší nejdříve si předpěstovat hromadně, jak říkáte vy do nějaké misky a potom teprve rozsadit. Je to z toho důvodu, že nikdy v bytě nedocílíte tolik světla, kolik ty rostliny potřebují a ony se hodně vytáhnou a potom, když je budete přesazovat nebo rozsazovat a dáte si je už po jednom do toho kelímku, tak tady už si můžete klidně zapustit tu rostlinku až po ty děložní listy.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, co všechno jahody potřebují, abychom to uzavřeli, aby byly krásné, červené a sladké? Hodně sluníčka.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já myslím, že u těch jahod samozřejmě rozhodující je počasí nebo možná na prvním místě výběr odrůdy, vybrat si vhodnou odrůdu, protože do každé lokality je trošičku jiná odrůda vhodnější, takže výběr odrůdy na prvním místě, potom samozřejmě příprava půdy, no, a to počasí, to sluníčko, to je základ, to tam musí být.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak já děkuju za dnešní poradnu, mluvili jsme o jahodách. Co příště, co za 14 dnů? Co slíbíme posluchačům?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já myslím, že bysme mohli možná příště se už připravit na výsadbu brambor.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, to bychom mohli, to je pravda.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak už, že by už na ně došlo?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, určitě.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Dvojka.rozhlas.cz, tam je chat, milí posluchači, a tam pište své otázky, budou odpovídat Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář. Děkuju za dnešní den.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.