Kdo byl Giovanni Punto? Hudebník, který lesní roh povýšil na uznávaný koncertní nástroj

Virtuozní hráč na lesní roh Giovanni Punto se narodil jako Jan Václav Štich do rodiny kočího a nevolníka. Velkolepé hony panstva si žádaly hudební doprovod. A tak dostal malý chlapec šanci svůj talent rozvinout. Nechtěl ale skončit jako doprovod pro kratochvíle pánů, cítil se být koncertním sólistou. 

Autor: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Premiéra: 17. 5. 2021

Syn nevolníka, který ohromil svět. Geniální muzikant, jemuž je věnován 435. díl našeho cyklu. Hudebník a skladatel, který lesní roh povýšil na uznávaný koncertní nástroj. Inspiroval Wolfganga Amadea Mozarta. Byl přítelem Ludwiga van Beethovena. 

Nevolnictví nenáviděl 

V Paříži se ocitl v samém centru dění Velké francouzské revoluce. Za svou touhu vymanit se z poddanství, žít jako svobodný občan, a prosadit svůj talent, zaplatil, především ale jeho rodina, vysokou cenu. Byl na něho vydán zatykač. Musel si změnit identitu. Aby se pak, pod jménem Giovanni Punto, nesmazatelně zapsal do hudební historie Evropy. 

V pořadu čteme z knihy Jana Branbergera Občan Punto, z historickéstati Jiřího Šouša Několik úvah k institutu poddanství, z knihy Aloise Sojky Žehušice a Juan Václav Stich, z biografie uveřejněné v časopise Dalibor, z knihy Cesty za oponu času a ze stati Karla Kadlece.

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
Spustit audio

Související