Kde vzít peníze na rodičovské příspěvky? Například zdaněním bank, navrhuje Jana Maláčová

Cesta k dohodě o rodičovském příspěvku byla trnitá. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová, která se v souvislosti s tím nediví vlně silných reakcí.

„Tisíce dopisů, mailů, zpráv mě přivedly k tomu, že dobrá rodinná politika je něco, za co bychom měli ještě více bojovat,“ ubezpečuje s tím, že rodičovským příspěvkem nic nekončí, naopak začíná.

Čtěte takéŽádný kompromis. Maláčová chce prosadit svůj původní návrh na zvýšení rodičovské pro všechny

Jana Maláčová chce prosadit, aby zvýšený rodičovský příspěvek dostali všichni rodiče dětí do čtyř let. To ale bude stát osm miliard korun. Kde takové peníze vzít?

„Česká republika je ve středoevropském prostoru výjimečná tím, že nemá vyšší zdanění bank. Přišli jsme s návrhem více zdanit aktiva bank, pojmenovali jsme to jednoduše – banky, nebo děti,“ říká s tím, že ČSSD je otevřená všem debatám, třeba o revizi daňových slev nebo o dodatečných příjmech do státního rozpočtu.

Digitální daň pro velké internetové firmy  

Moderátorka Marie Bastlová v souvislosti se zdaněním bank upozorňuje, že ministryně financí Alena Schillerová návrh na zdanění bank zpochybňuje – banky odvedou aktiva do zahraničí, aby nemusely danit takový bojem peněz, navíc v ostatních zemích toto zdanění nezafungovalo.

Tyto argumenty ale Jana Maláčová považuje za neplatné. „Naše analýzy ukazují něco jiného,“ vysvětluje.

Naopak shoda podle ní panuje na možnosti zavedení takzvané digitální daně pro velké internetové společnosti. „Je to model po vzoru Rakouska,“ popisuje s tím, že řeč je o výnosu v řádu jednotek miliard korun.

Jaká je koncepce ohledně zvyšování důchodů? A kdy začne fungovat elektronická neschopenka?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související