Kde se získává nám dobře známá mulčovací kůra?

11. duben 2023

Zahrádkáři ji dobře znají. Mulčovací kůra pomáhá omezovat plevel a udržuje rostlinám vláhu.

Mulčovacé kůra se získává z pily, kde dochází k odkorňování jehličnatých stromů, z velké části jsou to smrky získané z kalamitní těžby po kůrovci. Kůra sloupnutá na pile je poměrně dlouhá. „Proto je potřeba velké části kůry zmenšit a nadrtit, protože někdy jsou to takové pláty, které mají třeba 40 až 50 cm, a to by zahrádkáři neocenili,“ myslí si zahradník Pavel Chlouba.

Nakládá se nakladačem do veliké mašiny. Na jejím okraji jsou hroty, které se poměrně rychle otáčejí a drtí kůru na požadovanou velikost. Když je nadrcená, přesouvá se dopravníkem do velkého kovového bubnu s otvory. Pro představu je asi 4 metry dlouhý a 1,5 metru vysoký. Tam se kůra třídí. Větší kusy zůstávají a menší frakce a prach vypadávají otvory z bubnu ven. Tato drobná frakce je základem pro kůrový kompost, který se dále používá pro výrobu substrátů. Kůra zbavená drobotě a nečistot se dostává na kopici, odkud se odváží na balicí linku.

Do takto vytříděné a nadrcené kůry se už nic nepřimíchává, jedná se o čistou kůru. Ale může se stát, že obsahuje podíl dřeva, které se tam při zpracování dostane. To ale není vůbec na škodu.

Kůra v pytli občas má na svém povrchu bílý povlak, o co se jedná? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.