Kde pomáhají evropské dotace: Na lotyšském sídlišti zachránily před spadnutím domov 120 rodinám

Měly vyřešit bytovou krizi, jenže na řadě míst slouží už víc než půl století. Co s pětipatrovými panelovými domy známými jako „chruščovka“, které mnohde hrozí zřícením, řeší i v lotyšském městě Salaspils.

Ještě nedávno byl dům, kde bydlí paní Olga, v žalostném stavu – byl ztrouchnivělý, oprýskaný a statici nad jeho budoucností pochybovali. Uvolnily se nosné stěny a začaly se posouvat. Dnes byste ho neodlišili od bytovek na západě Evropy.

Vlastníci některých bytů rekonstrukci dlouho bránili – nechtěli sahat do úspor a na schůzích všechny úpravy vetovali. A tak Olga založila sdružení a požádala o pomoc od Evropské unie a taky od místní radnice.

Městská správa poskytla příspěvek a taky zajistila slevu na renovaci. Vedle toho jsme obyvatelům domu radili v různých technických záležitostech a působili jako prostředník při jednáních,“ říká starosta města Salaspils Raimonds Čudars. Jeho lidé pomohli s vyřizováním dokumentů a taky s přemlouváním nerozhodných vlastníků.

Pomoc v poslední chvíli

Z evropských peněz se platila polovina nákladů, tedy v přepočtu skoro 19 milionů korun. „Celkem je v tomto evropském fondu na 156 milionů eur. Cílem je opravit sedm set domů,“ říká Ingus Salminš z vládní agentury ALTUM.

Tyto v přepočtu čtyři miliardy korun jsou určené čistě k záchraně starých lotyšských staveb. Salminš jen ve městě Salaspils pracuje na desítkách projektů.

Logo

Tamní starosta Čudars dodává, že pomoc přichází v poslední chvíli: „Už teď nebo v příštích deseti letech se ty domy začnou bortit. Pokud se do toho okamžitě nedáme, tak nás v celém Lotyšsku čeká opravdu velký problém.“

Bez podpory EU by to nešlo

Češi ve významných institucích EU

Vlajka Evropské unie

Evropská unie, to jsme také my Češi. Ve volbách do Evropském parlamentu tento měsíc rozhodneme o jejím dalším směřování. Na Radiožurnálu vám po celý tento týden budeme představovat unijní instituce, a to prostřednictvím Čechů a Češek, kteří v nich pracují. Jaké jsou jejich role? Poslouchejte každý všední den v 10.40.

V Lotyšsku je podobných zanedbaných paneláků na dvacet tisíc a evropské peníze můžou být klíčem k jejich záchraně.

Přítok unijních fondů do Lotyšska má ale v příštích letech zeslábnout. Pan Salminš z vládní agentury ALTUM z toho obavy nemá: „Ještě nevíme, jak ta podpora bude vypadat, ale určitě nějaká bude. Bez ní se podle mě nikdo do podobné rekonstrukce nepustí. Je to příliš drahé.“

Poslouchejte seriál o tématech voleb do Evropského parlamentu každý všední den v 8.50.

Příběh paní Olgy a jejího domu v Salaspils je podle Salminše ukázkou, že na unijní fondy může dosáhnout kdokoliv. Stačí jen dobrý důvod.

autoři: Václav Jabůrek , and
Spustit audio

Související