Kde kouzlí tisková mluvčí Vendula Horáková

30. listopad 2019

Kouzelnice Vendula Horáková je už 18 let civilní profesí tisková mluvčí pardubických hasičů. Že je to žena výjimečná dokazuje i fakt, že před nedávnem získala ocenění Žena regionu Pardubického kraje.

Vendulu přivedl ke kouzlení tatínek, kterému se kouzlení zpočátku líbilo více než jí. Svět magie ji vtáhl až prvním potleskem, který sklidila na dovolené v Maďarsku v sedmi letech. V Náchodě chodila do kouzelnického kroužku pana Kašpara, s ním promýšlela program a začala vyhrávat kouzelnické soutěže.  

Vendula Horáková kouzlí se svou dcerou Eliškou

Vendula kouzlí už 36 let a ke kouzlení přivedla celou rodinu, někdy se tak na jevišti ocitne i manžel  a jejich dvě děti. Starší dcera Eliška už je sama zdatnou kouzelnicí a obecenstvo ohromuje triky, které dříve předváděla maminka. Domácnost Horákových je plná kouzelnických rekvizit a stále přibývají další. Nová kouzla se kupují například na kouzelnických soutěžích na bazarech jako návody, záleží jen na kouzelníkovi jakou show během představení kolem technického postupu vytvoří.

Dnes už lidé nevěří v nadpřirozené schopnosti kouzelníků a bohužel díky internetu spoustu triků lidé znají. Iluzionisté vymýšlejí stále nové a nové kousky, které zahrnují i předměty současnosti, jako třeba mobilní telefony, ze kterých je možné tahat šátky, nebo pomocí nich hádat karty. Ale ani stará kouzla jako propichování meči, nebo bedny, ve kterých vše mizí, nevycházejí z módy. A lidem se stále líbí.

Muzeum kouzel

I Pardubice měli a mají slavné kouzelníky například pan Longmark z Ohrazenic nebo Julius Nemeš z Nemošic, který je mimo jiné slavným výrobcem kouzelnických rekvizit. Vendula Horáková kouzlí na soutěžích i různých veřejných či soukromých akcích a své umění také předává dál. A to nejen v rodině. Vendula učí i mladé nadané kouzelníky v pardubickém Muzeu kouzel, kde pro ně s kolegou pořádají zájmový kroužek. Muzeum také každou sobotu pořádá kouzelnické představení, kde je možné vidět i mimopardubické kouzelníky.

Čtěte také

Před osmnácti lety přešla novinářka na druhou stranu mediální barikády a stala se tiskovou mluvčí HZS Pardubického kraje. Aby si uměla představit, co obnáší práce hasiče záchranáře, absolvovala s nimi dobrovolně některá speciální cvičení. A i tam se jí kouzlení hodilo. Když například visela na skále a musela se zajistit, vzpomněla si na trik, při kterém dělá uzel jednou rukou.

Kouzelnice Vendula Horáková se prostě neztratí ani ve světě iluzí, ani v tom reálném.

Spustit audio

Související