Kde domov můj. Píseň, která se dostala nejvýš, kam to jen mohla dotáhnout

21. prosinec 2021

Posmívaná i chválená. Taková byla a tak trochu možná stále je píseň „Kde domov můj“, která je naší státní hymnou. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Poprvé ji lidé slyšeli 21. prosince roku 1834 a to jako píseň slepého houslisty Mareše ve hře Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka.

Která krajina se stala inspirací k textu písně?

Píseň je, tak jako celá hra, dílem Josefa Kajetána Tyla, pokud jde o část textovou a Františka Škroupa po stránce hudební.

Zajímalo by vás, jaká část české krajiny inspirovala Tyla k textu písně? Jak se dali Tyl a Škroup dohromady? Co je to vlastně ta samotná fidlovačka? To vše a mnohem víc se dozvíte v Příbězích z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře budou vyprávět o tradici vánočního stromu.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Filip Jan Zvolský
Spustit audio

Související