Kauza pro reportéry - 25.3.

24. březen 2010
Kauza pro reportéry

Proti odstranění pohraniční závory a otevření silnice, která spojuje polský Mierozsov s českou obcí Zdoňov a také s nedalekým Adršpachem pro automobilový provoz, protestují tamní obyvatelé. Obávají se, že skončí jejich poklidný život a po úzké vozovce bude nebezpečné – kvůli hustému provozu – chodit a jezdit na kole. V současné době vede přes Zdoňov mezinárodní cyklostezka. A tu by prý zprovoznění silnice znehodnotilo. Více se dozvíme v Kauze pro reportéry ve čtvrtek 25. března po 14:23 hodině. Hostem v brněnském studiu, který bude Kauzu komentovat v následující Občansko - právní poradně, bude odborník na dopravu Miroslav Patrik.

Nač se ptát napovíme některou z následujících otázek:

Do Adršpachu přijede během polských svátků až 800 aut za hodinu. Co by to znamenalo, kdyby se závora ve Zdoňově otevřela?Trasa přes Zdoňov je pro Poláky hodně výhodná….Přišli by občané skutečně o svůj klid?

Podle kraje ten provoz nebude tak hrozný, protože tam nebudou jezdit kamiony, ale jen malá osobní vozidla nebo dodávky. Je to argument, který může u místních obstát?

Šířka 3 metry na délce 2 kilometrů, to jsou parametry silnice, která by měla ve Zdoňově projít rekonstrukcí. Je vůbec možné, aby takový provoz obec snesla, když tam ještě budou chodit pěší a jezdit cyklisté?

Co ekologický autobus na plyn, který by mohl dopravovat cestující z polského Mieroszova do Adršpachu právě přes onu závoru – jako jediné možné vozidlo?

Spustit audio