Kauza pro reportéry - 1.4.

1. duben 2010
Kauza pro reportéry

Pokud chcete stavět, musíte se řídit stavebním zákonem. Tato jednoduchá věta se zdá být naprostou samozřejmostí. Co když ale někdo staví a přitom ví, že zákon porušuje? Poslechneme si reportáž, která na relativně běžném a nenápadném příběhu ukazuje, jak složitou věcí může být taková černá stavba – a hlavně její vliv na okolí. A také, jak je obtížné najít skutečnou podstatu problému. Vydejme se do Lhoty u Opavy.Hostem v ostravském studiu, který bude Kauzu komentovat v následující Občansko - právní poradně, bude Jarmila Horáková, vedoucí stavebně - správního odboru ostravského magistrátu.

Nač se ptát napovíme některou z následujících otázek:

Podle jakého zákona nebo předpisu se vlastně rozhoduje o stavebním povolení?

Pokud například sousedovi vadí, co se děje na vedlejším pozemku (stavba), jaké má možnosti? Jak by měl postupovat, je-li účastníkem řízení? Kam se případně odvolat?

Může v těchto případech i stavbě zabránit?

Pokud stavební úřad objeví černou stavbu a stavebník požádá o dodatečné povolení, zaplatí pokutu? Zaplatí ji vždy a jak se určuje její výše?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.