Kaskadéři často nasazují život, filmové produkce se ale zodpovědnosti zbavují, přibližuje kaskadér Lahoda

5. listopad 2019

Kaskadérka Olivia Jacksonová se už čtyři roky zotavuje pro tragické nehodě při natáčení filmu Resident Evil. Přišla o ruku, měla řadu závažných zranění a upadla do kómatu. Filmový producenti ji ale léčbu nezaplatili. Kaskadérka producenty zažalovala a spustila kampaň Na štábu záleží. Připojili se kolegové z oboru, včetně těch českých. O tom, kdo nese zodpovědnost za kaskadéry, a také o počítačové animaci mluví český kaskadér Ladislav Lahoda.

Filmoví producenti práci kaskadéra nijak nepodceňují, problém ale je, že nechtějí kaskadéry v plném rozsahu pojistit. Takový je názor předního českého kaskadéra Ladislava Lahody, podle kterého je produkce jedna věc, druhá pak pojišťovna.

Čtěte také

„Jsou filmy s příběhem, pak filmy narvané akčními scénami. Požadavků na kaskadérské výkony přibývá,“ vysvětluje s tím, že pokud by produkce měla pojistit kaskadéry v plném rozsahu, tak by pojišťovny musely platit velké peníze.

Na bezpečnost se tak hledí čím dál více, ale spíše v tom smyslu, aby se produkce zodpovědnosti za kaskadéry zbavila.

„Naše výkony děláme na vlastní riziko,“ dodává s tím, že v případě, že se kaskadérovi něco stane, tak je to otázka solidarity – produkce se připojí například do sbírky nějakého odčinění.

Počítačová animace by byla dražší

Kaskadéři ve smrtelně nebezpečných filmových scénách nasazují život a zdraví. Mohl by je nahradit počítačový efekt? Animace podle Lahody sice může pomoci, nelze ale vše dělat v postprodukci.

„Kaskadérský výkon dělá v základu živý kaskadér, pak se tomu na počítači pomáhá, ale aby šest jezdců padalo z koně, tak to žádná počítačová animace neudělá,“ uzavírá s tím, že by to nakonec bylo výrazně dražší než samotný kaskadér.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související