Karlův most, Čertovka, loď Nepomuk… Z Vltavy pozorujeme památky s převozníkem pražským

3. květen 2020

V květnu před dvěma lety plula moderátorka Patricie Strouhalová společně s převozníkem pražským Zdeňkem Bergmanem na člunu po Vltavě a obdivovala okolní památky – Juditin most a zachovalý nultý oblouk, Čertovku nebo klášter křížovníků… Jaká je Praha očima převozníka?

„Žiji svůj sen, mohu žít na nejkrásnějším místě na světě, a to je v Praze na Vltavě,“ říká převozník v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Z lodi jménem Plavuně postavené z mahagonového dřeva společně pozorují památky očima našich předků z dob Karla IV.

Vplouvají do Čertovky, vodního kanálu, který historicky odděloval Malou Stranu od Kampy. To byl vždy písečný nános, podobně jako ostatní v řece migrující ostrovy. Po velkém požáru na Malé Straně v roce 1541 ale ostrov stabilizovali, a dodnes zde můžeme obdivovat některé urbanistické útvary.

A nedaleké Café Márnice se nejmenuje jen tak náhodou – původní hřbitov, které kterému původní márnice patřila, leží za zdmi zleva přilehlého domu.

Slavnosti Navalis

Pod Karlovým mostem je dobře vidět šlajsna, neboli vodová propusť, jejíž šířka 12 sáhů se nese od dob Karla IV. Ti, kdo vybudovali překážky přes vodní cestu, tedy mlynáři, ji museli zdarma přeplavat.

Čertovka

A kdo by chtěl plout po Vltavě nahoru, tedy směrem proti proudu, tak má možnost ve Štěchovicích spatřit nejvyšší zdymadlo ve střední Evropě. „Je neskutečně krásné a připomíná norské fjordy,“ říká převozník.

Kromě plaveb po Vltavě Zdeněk Bergman založil Muzeum Karlova mostu, a také desátým rokem pořádá slavnosti k uctění památky Jana Nepomuckého, patrona všech vodáků a mostů.

Slavnosti Navalis se odehrávají na lodi Nepomuk, kterou kdysi koupil v Německu a dovezl ji do Prahy. Nyní kotví v prostoru u Kláštera křížovníků s červenou hvězdou. Tedy na místě, kde kdysi křížovníci vylovili tělo Jana Nepomuckého z vody.

Spustit audio