Karlovarský knedlík okouzlil i Thajce. Trefili jsme se do chutí porotců, tvrdí kuchařské duo Czech Chefs
Pečenou kachnou a jemným karlovarským knedlíkem okouzlili i porotu v Thajsku, odkud si odvezli zlatou medaili z mezinárodní kuchařské soutěže. Antonín Bradáč a Jan Davídek tvoří už sehrané duo kuchařů a říkají si Czech Chefs.
Jak oba shodně tvrdí, svou roli sehrálo i štěstí. „Musíte se trefit do chuti rozhodčím,“ zamýšlí se Jan Davídek. A čeští kuchaři se do ní tentokrát trefili. Celé soutěži však předcházel půlrok tvrdé přípravy.
Během 90 minut museli připravit tříchodové menu, a to z thajských surovin. „Každý tým si mohl přivézt pět surovin. My jsme vzali toustový chléb na knedlíky, zelí, černé pivo, kopr a houby,“ vyjmenovává Antonín Bradáč.
Navíc připomíná, že potravinový koš, který dostali soutěžící k dispozici, znali dopředu, a tak mohli trénovat ještě v Česku.
Českou gastronomii mají oba rádi, ale chybí tu podle nich touha vzdělávat se a modernizovat české pokrmy. Jan Davídek navíc zmiňuje mínusy televizních kuchařských pořadů v Česku. „Chybí jim pozitivní energie a nálada,“ uvažuje.
Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.