Karel Steigerwald

24. únor 2012

„Po každé premiéře své hry mám pocit, že je to ta poslední a že už nikdy nebudu nic dělat,“ říká dramatik, novinář a scenárista Karel Steigerwald. „Pak si ale říkám, že musím zas dál,“ dodává. Před nedávnem měla v Národním divadle premiéru jeho hra Má vzdálená vlast inspirovaná životním osudem Dagmar Šimkové, která strávila 15 let v komunistickém vězení. Proč si vybral právě její příběh a jak se na jevišti vyrovnal s choulostivými scénami mučení nebo lesbických vztahů mezi vězeňkyněmi, přiblížil v rozhovoru s Lucií Výbornou.

K napsání hry přivedla Karla Steigerwalda útlá knížka Byly jsme tam taky autorky Dagmar Šimkové popisující její vlastní životní příběh. Ve 23 letech se ocitla v komunistickém vězení a strávila v něm v podstatě celé své mládí. Opustila je jako 37letá žena. Její kniha je unikátním svědectvím o poměrech v komunistických ženských věznicích.

„Příběh Dagmar Šimkové je filmová látka. Film musí vidět cely, obličeje, musí vidět realitu. Divadlo chce určitou metaforu, nadsázku, básnivost,“ vysvětluje Karel Steigerwald, proč pojal příběh vězněné ženy ve své hře po svém. Silný příběh a téma, silné a zajímavé postavy – to jsou podle známého novináře a dramatika hlavní předpoklady pro vznik divadelní hry.

Také proto není podle něj nutné převádět na jeviště každou scénu doslovně. „Scény mučení jsme vyřešili tak, že se neodehrávají na jevišti. Témata krutosti a zoufalství, jehož projevem je asi i lesbismus, je lepší ukazovat v hlavách lidí, v jejich myšlení a citech než ve fyzickém jednání,“ myslí si Karel Steigerwald.

Podle Karla Steigerwalda je v dnešní společnosti ještě stále hluboce zakořeněno trauma komunismu

Kromě psaní divadelních her je doménou Karla Steigerwalda i žurnalistika. Lucii Výbornou proto také zajímalo, o čem se v dnešní společnosti příliš nemluví. Odpovědí je podle známého publicisty opět téma komunismu. Ovšem nikoli toho, co se odehrálo, ale komunismu, který jsme si odnesli do našich dnešních všedních dnů.

„Naše generace nemá chuť se tím zabývat a radši zapomíná. Je v tom příliš mnoho trapnosti a pocitu ponížení,“ říká dramatik a novinář. Hluboké vnitřní společenské trauma komunismu bude mít podle něj sílu reflektovat až generace dnešních třicátníků.

Záznam celého rozhovoru s Karlem Steigerwaldem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.