Karel Šíp jako textař

8. srpen 2013

Ve středečním Nočním proudu uvítal moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byl jeden z dlouhodobě nejpopulárnějších televizních moderátorů v zemi, scenárista, textař a občasný zpěvák KAREL ŠÍP. Do studia si přinesl nahrávky písniček se svými texty, ale zmínil se také o muzice, kterou rád poslouchá.

Pražský rodák Karel Šíp (narozen 1. června 1945) vystudoval produkci na Střední průmyslové škole filmové v Čimelicích, kde maturoval v roce 1963. Dalších deset let pracoval jako produkční v Československé televizi. S muzikou začínal na přelomu šesté a sedmé dekády minulého století jako baskytarista skupiny Faraon, kde se potkal s klavíristou Jaroslavem Uhlířem. S ním o něco později vytvořil populární dvojici a jejich partnerství trvá dodnes.

Od začátku roku 1978 až do konce roku 1986 autorsky připravoval - a spolu s Uhlířem uváděl - hudebně-zábavný TV soutěžní měsíčník Hitšaráda (celkem sto vydání), který přivedl na obrazovku nejen osobitý druh humoru této dvojice, ale současně také jejich písničky a klipy velkých dobových hitů. V letech 1979 až 1982 existoval i stejnojmenný zájezdový klubový pořad, ve kterém kromě dvojice hlavních protagonistů střídavě vystupovali Karel Kahovec, Vladimír Mišík a Petr Novák.

První písňové texty začal psát Karel Šíp na začátku 70. let pro tehdejšího zpěváka skupiny Faraon Jiřího Schelingera (Boty děravý, Dráty pletací, René, já a Rudolf, Šlapací kolo). Posléze se etabloval jako vyhledávaný textař a kromě písní pro svou tehdejší manželku Marcelu Holanovou (Cesty lásek, Ráno, duet s Karlem Gottem Čau, lásko) začal spolupracovat s naší interpretační špičkou. Jeho texty mají - či měli - ve svém zpěvníku třeba Karel Gott (mj. Když muž se ženou snídá), Petra Janů, Rangers, Petr Novák, Václav Neckář, Hana Zagorová, Daniel Hůlka či Leona Machálková. Karel Šíp je současně jedním z mála domácích textařů, kteří se nebojí vnášet do svých písňových textů humor a nadsázku.

V roce 1995 se objevil na obrazovce Šípův autorský pořad Horoskopičiny, následovaly mimo jiné pořady Rozjezdy pro hvězdy či Tyjátr. V současné době se těší mimořádně velké divácké přízni jeho vtipná, elegantní a hlavně nepodbízivá televizní talk-show Všechnopárty, kterou vysílá týden co týden Česká televize. Karel Šíp dáky Všechnopárty pravidelně přebírá výroční televizní cenu TýTý v kategorii Osobnost televizní zábavy.

Co se hudební scény týče, spolu se skladatelem Petrem Jandou, režisérem Viktorem Polesným a týmem dalších spolupracovníků uvedl Karel Šíp jako libretista v pražském Divadle Broadway muzikál s názvem Ať žije rokenrol, jehož děj nás vrátil na přelom padesátých a šedesátých let. Premiéra se odehrála 20. října roku 2010. Jako textař Karel Šíp znovu předvedl svůj um na loňském albu Karla Gotta Dotek lásky, pro které česky otextoval úžasnou píseň Wind Beneath My Wings, jíž proslavila mimo jiné zpěvačka a herečka Bette Midler. S českým textem Karla Šípa se skladba jmenuje Všichni mí andělé strážní.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.