Karel Šiktanc: O králi Jasnozřivém a slepci převozníku

21. červenec 2019

Jiří Adamíra jako vypravěč, Jiří Bartoška jako král a Radoslav Brzobohatý coby slepý převozník v poetickém příběhu o lidské pýše. Poslouchejte do neděle 28. července 2019.

Všechen lid velebí krále, který jede do boje, aby získal pro svou zem další území. Jen slepý převozník nejásá. A není to kvůli slepotě. Naopak. Převozník vidí mnohem dál než ti kolem něj. Moc dobře si uvědomuje, že zem je potřeba nejen rozšiřovat, ale taky o ni pečovat.

Nebude-li král spravovat svá území, může dojít k neštěstí. Třeba obyčejná řeka umí ukázat svou sílu... Král se starcově pošetilosti jen smál, a že byl v dobrém rozmaru, nepřišel převozník o svou hlavu. Jenže Paní všech jezer, přeháněk a slz se na pyšného panovníka rozhněvala. Přišla povodeň.

Převozníkův syn Lukáš se stal poslem špatných zpráv. Ale ani jeho varování král v bezpečí svého zámku nechtěl slyšet, a tak si voda začala brát ještě víc. Pohne vůbec něco se svědomím pyšného krále, aby uviděl i jiné věci než jen svůj prospěch?

Účinkují: Jiří Adamíra, Martin Sobotka, Jiří Bartoška, Radoslav Brzobohatý, Věra Kubánková, Otto Lackovič, Věra Galatíková, Lenka Jelínková, Radim Vašinka, Ladislav Kazda, Marie Marešová, Michaela Kuklová, Miroslava Součková, Ivan Gübel, Zdeněk Mahdal, Iveta Dušková, Gaston Šubert, Václav Kotva, Jiří Binek, Dagmar Weinlichová, Věra Schránilová, Zuzana Davidová.
Napsal: Karel Šiktanc
Dramaturgie: Eva Košlerová
Hudba: Petr Mandel
Zvuková spolupráce: Jiří Litoš
Zvuk: Tomáš Gsöllhofer
Režie: Karel Weinlich
Natočeno v roce 1991.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio