Karel Šiktanc: Královna s vlčí tváří. Pohádka s Viktorem Preissem nebo Františkem Němcem

2. leden 2022

Pohádku z roku 1992 v legendární režii Karla Weinlicha uvádíme i jako připomínku práce básníka, textaře a scenáristy Karla Šiktance, který zemřel v neděli 26. prosince 2021.

Osoby a obsazení: Viktor Preiss (Král Růžového království), Martin Preiss (jindřich, jeho syn), Miroslava Součková (Terezka, jeho dcera), Martin Zounar (Jaromír, jeho syn), František Němec (Král Jabloňového království), Stanislav Oubram (Pán lesů), Miroslava Hozová (Královna s vlčí tváří), Miloš Rozhoň (strážný), Ladislav Kazda, Ladislav Brothánek a Vlastimil Zavřel (zbrojnoši), v dalších rolích Zdeněk Košata, Růžena Preisslerová, Růžena Rudnická, Jana Mařasová-Bubalová, Lenka Jelínková, Dagmar Weinlichová, Jan Kukla a Hana Brothánková, zpěv Jana Lewitová, Zuzana Matoušková, Eva Mirgová
Napsal: Karel Šiktanc
Dramaturgie: Eva Košlerová a Václava Ledvinková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Jiří Binek
Zvuková spolupráce: Radislav Nikodém
Hudba: Lukáš Matoušek
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: v roce 1992

Princ Jindřich z Růžového království začal slyšet podivné hlasy. Vyprávějí o tom, že samota je zhoubná a že v sousedním Jabloňovém království žije krásná princezna Terezka. Když se ale princ do Jabloňového království vypraví, zjistí, že Terezku unesla královna jeskyní a skal. Královna s vlčí tváří.

Do jejího království dokáže Jindřicha zanést jen kůň stříbrňák, kterého si lze vysloužit od Pána lesů. Jaké překážky bude muset princ Jindřich na své cestě za Terezkou překonat? Podaří se mu princeznu osvobodit? A jak to dopadne s Královnou s vlčí tváří?

Karel Šiktanc

Karel Šiktanc

„Jeden z posledních velkých básníků 20. a zcela jistě též 21. století,“ napsala o něm po jeho smrti Katedra české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Za své básnické dílo obdržel dvakrát Cenu Jaroslava Seiferta, Státní cenu za literaturu, Magnesii Literu a v roce 2010 jej prezident vyznamenal medailí Za zásluhy. Kromě psaní poezie se ale věnoval i tvorbě pro děti, byl autorem televizních a rozhlasových inscenací, které Dvojka pravidelně uvádí.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.