Karel Nešpor varuje: Deci vína denně stačí ke zvýšení rizika karcinomu prsu

27. leden 2020

Jeho jméno je synonymem boje proti alkoholismu. Zvláště pak varuje před pitím dětí, u kterých může způsobit otravu. U žen pak překvapivě karcinom prsu.

„O rakovině prsu se u nás hodně mluví. Ale málokdo řekne, že dobrou prevencí je vyhýbat se alkoholu.“ Riziko karcinomu přitom podle Karla Nešpora vzniká už při poměrně malých pravidelných dávkách.

„Už jedna nebo dvě deci vína stačí k tomu, aby se nikoli dramaticky, ale přece jen zvýšilo riziko tohoto onemocnění. A čím vyšší dávka, tím víc riziko roste,“ varuje lékař v Blízkých setkáních Terezy Kostkové.

Otravy dětí i po ústní vodě

„U malých dětí může malá dávka dokonce způsobit otravu. Byly dokonce popsány otravy po ústní vodě s alkoholem!“ zvedá Nešpor varovně prst. Rodičům radí naprostou důslednost. „Nepřipouštět výjimky. Jako třeba, že na Silvestra se zákaz může porušit.“

„Každý střízlivý den má svoji cenu. Alkoholismus si okupuje myšlení. Je to horší nesvoboda než vězení“

Sám Nešpor začal abstinovat v roce 1984, kdy na rok vysadil alkohol. „Zjistil jsem, že nemám důvod se k němu vracet. Proč bych měl pít hnusné roztoky ze shnilého ovoce, plesnivých obilovin a dalších nevábných surovin?“

O čem je jeho knížka o relaxaci? Kdy začal praktikovat jógu? Pomůže v léčbě závislosti? Jak čelit stresu? Jaké návykové nemoci přinesla nová doba?  

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.