Karel Křivánek, Občanská poradna Jihlava

14. srpen 2012

Hostem úterní poradny Tandemu byl Karel Křivánek z jihlavské Občanské poradny.

Ludmila
Pane Křivánku, jak probíhá sezení u vás poradně? A s čím vším lidem pomáháte? děkuji, Lída
Dobrý den Lído, sezení v poradně může trvat maximálně 45 minut - pokud je situace složitá a je to nutné, je možné se domluvit na dalších konzultacích. V občanské poradně je kladen důraz na základní principy - anonymita, diskrétnost, bezplatnost, nezávislost. Ohledně možných témat - poradna se věnuje celkem 18 oblastem práva - dluhová problematika, rodinné věci, majetkové, dědictví, sociální dávky, exekuce, rozvody a další. Přehled oblastí je možné nalézt na www.obcanskaporadna.cz. S pozdravem Bc. Karel Křivánek, DiS.

Marie žďársko
Dobrý den,zrovna dnes jsem telefonicky řešila synovu exekuci přes telefon - syn je dlouhodobě v zahraničí a mám od něj zplnomocnění.Dostali jsme „pozvánku účastníka řízení“ na zítra až do Jeseníku.Z 5900 se částka vyšplhala na 17300Kč - může exekutor požadovat skoro dvojnásobek dlužné částky na náklady právního zastoupení?Po telefonu jsem se byla schopna dohodnout na třech měsíčních splátkách po 6000 ,i když jsem se snažila dohodnout na nižší částce z důvodů splácení jeho dalších exekucí,nebyla jsem vyslyšena - prý jedině jet až do Jeseníku.Je to obvyklé jednání a dle pravidel? A zajímalo by mne, proč jsou pověřováni exekucemi exekutorové často až na druhém konci republiky.Připadá mi to,jako by se snažili nám potrefeným co nejvíc znemožnit dohodu.Když by dojeli k nám,naúčtují si dalších minimálně 5000..Protože toto není první případ,se kterým jsem se setkala..Děkuji za odpověď Majka
Dobrý den Majko, volba exekutora je pouze na věřiteli - takže se opravdu může stát i to, že dlužík a exekutor jsou z druhého konce republiky. Je to volba věřitele a pokud je s některým exekutorem spokojený (s jeho procentem vymožení), oslovuje jeho. Je nutné též dodat, že existují i návrhy jednotlivých politických stran na změnu - ale zatím se tak nestalo. Ohledně dlužné částky je nárust možný - do částky se promítnou náklady soudního řízení, právního zastoupení, náklady exekuce. Samozřejmě veškeré tyto věci podléhají právním normám a není možné je účtovat svévolně. Ohledně dohody samozřejmě vždy záleží na obou stranách - v této situci vždy spíše na exekutorovi, který si klade podmínky. S pozdravem Bc. Karel Křivánek, DiS.

Spustit audio