Karel Höger. Učil, hrál, pomáhal druhým. Všechno dělal naplno, celým srdcem

Karel Höger byl benjamínkem v početné rodině. Narodil se jako třinácté dítě v brněnském Králově Poli. Napsala Tereza Stýblová. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Už v dětství měl silné pouto ke své mamince, která ho provázela po celý život. I kvůli ní vystudoval pedagogický ústav. Učil pak na několika jihomoravských školách, kde svým žákům hrál i divadlo. Láska k herectví nakonec zvítězila.

Národnímu divadlu zůstal věrný celý život

V roce 1940 odchází Höger do Prahy do Národního divadla, kterému je věrný až do konce svých dní. Ztvárnil bezpočet divadelních rolí, objevil se v mnoha filmech a seriálech, a natočil desítky rozhlasových her a pohádek. Navždy si zachoval svůj charakteristický měkký moravský přízvuk.

Byl citlivý, přemýšlivý, empatický. Miloval ženy, ke kterým choval hlubokou úctu. Kvůli pomoci druhým riskoval za války svůj život.

Další Příběhy z kalendáře patří cvičení, které sjednotilo celý národ.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související