Karel Gott († 80) na Radiožurnálu v červenci: Mám pocit, jako kdybych žil několik životů

2. říjen 2019, aktualizováno

Karel Gott oslavil v červenci 2019 osmdesáté narozeniny. Ke gratulantům se přidal i Radiožurnál, který populárního zpěváka navštívil doma. Během rozhovoru s Janem Pokorným zavzpomínal nejenom na milníky své kariéry, ale také pobavil židovskou anekdotou. Zpěvák zemřel 1. řijna 2019. Připomeňte si ho poslechem rozhovoru s Janem Pokorným, který jsme vysílali 15. července.

Na konci 50. let Karel Gott zpíval po kavárnách, a jak sám přiznává, byla to pro něj velká škola. Zlomový rok byl například v kavárně Vltava, kde zpívali vynikající muzikanti. „Publikum mělo neuvěřitelnou radost, že se odehrává něco neopakovatelného. To je to, co mi v Praze dneska trochu chybí,“ podotýkal v červenci.

Později došlo ke klíčovému setkání s Divadlem Semafor a s lidmi, kteří tam působili. Právě díky Semaforu měl možnost ochutnat práci na scéně – dobrý zpěvák totiž podle Gotta musel mít nejenom čistý hlas, ale musel také publikum něco nabídnout, ať už tanečně, nebo herecky.

Zasažen pozitivním světlem

Následovalo Divadlo Apollo, kde, jak sám popisoval, zaváněl vítr „odjinud“ – účinkující mohli určovat, co budou zpívat a hrát. A v roce 1967, po návratu z Las Vegas, už byl Gott nabitý jinými inspiracemi – místo divadla toužil po one man show: „Přijít na jeviště a bavit lidi od osmi do jedenácti.“

Karel Gott a Jan Pokorný

V Las Vegas absolvoval po sedm měsíců dvakrát třicetiminutové vystoupení, a to každý večer pro různé publikum. Měl také příležitost setkat se s hvězdami, které obdivoval na deskách a o kterých si myslel, že se s nimi nikdy nesetká. „Člověku to navršuje bohatství zážitků, které se potom projevují v radosti pokračovat a být zasažen pozitivním světlem.“

Další publikum…

Karel Gott v Lipsku v roce 2017 obdržel prestižní mediální cenu za celoživotní dílo. Právě německý trh byl v Gottově kariéře významný – vydal tam na 70 desek, absolvoval turné a nespočet televizních vystoupení.

Karel Gott: Nerad prohrávám. A když si nejsem sebou jist, odcházím

Moderátorka Lucie Výborná s Karlem Gottem před vysíláním Hosta Radiožurnálu

Na české hudební scéně patří k dlouholetým jistotám – zatímco jiní zpěváci a zpěvačky přicházejí a odcházejí, hvězda Karla Gotta svítí dál. Svůj přístup nejen ke zpěvu, ale i k ostatním oblastem života úspěšný zpěvák shrnuje: „Nerad prohrávám. A když si nejsem sebou jist, odcházím.“

„Pro mě to byl vstup do země, kde jsem si musel uvědomit, v které době tam přicházím, s jakým repertoárem, s jakou image a co jim chci sdělit,“ vysvětloval s tím, že je rád za všechny písně, které mu tehdy otevřely dveře dalšímu publiku.

Každá cena je cenná

„Měl jsem životní štěstí, že jsem se přehoupnul přes takovou zvláštní oponu, pod kterou si někteří museli uvědomovat, co nesmí,“ popisoval období 70. a 80. let v totalitním Československu.

Ale jak sám říkal, být protest-zpěvákem pokládal za zbytečné. Následoval by zákaz, který pro některé znamenal odchod do zahraničí. „Co je mi platné, když je básník v jiné zemi… Jeho poslaní je tady, tady se narodil, tady žil a předává nějaký svůj pocit,“ vysvětloval.

Během své kariéry získal Karel Gott nesčetná ocenění doma i v zahraničí – Zlaté a České Slavíky, ceny Týtý, Zasloužilý národní umělec a další… „Každá cena je pro mě cenná. Skupina lidí, kteří mi fandí a rozumí mi, to už je pro mě velká pocta.“

autoři: Jan Pokorný , Karel Gott , prh

Související